Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Adnan Oktar’a 1.075 yıl hapis cezası verildi

Adnan Oktar, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, FETÖ’ye yardım ve yataklık, nitelikli cinsel istismar, kişiyi hürriyetinden mahrum bırakmak suçlarından 1.075 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nin karşısındaki duruşma salonlarında görülen dava saat 12.00’de başladı. Yargılamaya 17 Eylül 2019 tarihinde başlayan mahkeme heyeti, son celsede kararını açıklamak üzere duruşmayı bugün görülmek üzere ertelemişti. 78’i tutuklu 236 sanığın yargılandığı davada, Adnan Oktar’a bin yılı aşan hapis cezası verildi.

Cezalar

Mahkeme heyeti, Oktar‘ın “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek”, “siyasal veya askeri casusluk”, “FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme”, yedi kez “çocuğun nitelikli cinsel istismarı”, 27 kez “nitelikli cinsel istismar”, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, “eziyet”, “eğitim hakkının engellenmesi”, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi” ve “tehdit” suçlarından toplam 1.075 yıl 3 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

Oktar,  150 yıldan 1.365 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyordu.

Sanıklardan Tarkan Yavaş da “örgüt yöneticisi olmak”, “çocuğun cinsel istismarı” ve “nitelikli cinsel istismar”, “gerçeğe aykırı mal bildiriminde bulunmak” ve “resmi belge düzenlenmesinde yalan beyanda bulunmak” suçlarından toplam 211 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Oktar Babuna’ya 186 yıl hapis

Sanıklardan Oktar Babuna‘ya ise “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak”, “çocuğun cinsel istismarı” ve “nitelikli cinsel istismar” suçlarından 186 yıl hapis cezası verildi.

Mahkeme ayrıca, örgüt elebaşı ve yöneticisi konumunda bulunan kişilere verilen bu cezaların “bireysel suçlar” olduğunu bildirerek, örgüt üyesi konumunda olan sanıklara verilen cezaların, yönetici sanıkların cezalarına ekleneceğini kayda geçirdi, “örgüt yöneticisi” olmakla suçlanan 14 sanık toplam 9 bin 803 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırıldı.

Ne olmuştu?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamenin İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmesiyle birlikte ilk duruşmanın 17 Eylül 2019’da Silivri’de yapılmasına karar verilmişti. Mahkeme, 17 Eylül’deki duruşmada ilk olarak örgüt elebaşı Adnan Oktar’ın savunmasını almıştı. Sanıkların çoğu, savunmalarında haklarındaki suçlamaları ve örgüt iddialarını kabul etmeyerek beraat talebinde bulundu. Dava sürecinde bazı müştekilerin dinlenilmesi sırasında mahkeme heyetinin aldığı karar uyarınca kapalı yapıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.