Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a yeni unvan: Kore İşçi Partisi’nin genel sekreteri

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a, daha önce babası ve dedesi tarafından kullanılan “Kore İşçi Partisi’nin genel sekreteri” unvanı verildi. Analistler Kim’in bu unvanla, ülkede giderek derinleşen ekonomik kriz karşısında otoritesini güçlendirmeyi amaçladığını öne sürdü.

Ülkenin başkenti Pyongyang’da düzenlenen Kore İşçi Partisi Kongresi’nde pazar günü (10 Ocak) açıklanan karar, Kim’in toplantıda ülkenin nükleer silah teknolojilerini güçlendirme sözü vererek Amerika Birleşik Devletleri’ni (ABD) ülkenin “en önemli düşmanı” olarak nitelendirmesinden sonra geldi. 

Kore Merkezi Haber Ajansı’na (KCNA) göre, kongrede okunan bildiride, Kim’in ülkenin nükleer hedeflerini tamamlamak adına “görkemli bir çaba” gösterdiği belirtildi.

Siyasi analistler, Kim’e verilen yeni unvanın büyük ölçüde sembolik olduğunu ve kongrenin Kim’e destek vermek amacıyla daha önce rafa kaldırılan bir unvan sistemini tekrar devreye soktuğunu vurguladı.

Güney Kore’nin başkenti Seul’de bulunan Dünya Kuzey Kore Araştırmaları Enstitüsü’nden Ahn Chan-il, Kim’in yeni unvanına dair “Kim, bir ‘başkan’ olarak kendisi ve çağı için yeni bir imaj yaratmak istedi. Liderliğini pekiştirmek için babasıyla olan bağını vurgulama ihtiyacı hissediyor gibi görünüyor” dedi.  

Kim Jong-un, Kore İşçi Partisi’nin karar organı Kongre’nin beş yıl önceki son zirvesinde de baba ve dedesine ait olan başka bir unvan olan “parti başkanı” unvanını almıştı.

Kuzey Kore, koronavirüs salgınının olumsuz etkileriyle birlikte yasaklı nükleer silah ve balistik füze programları nedeniyle başta ABD olmak üzere birçok ülke tarafından çeşitli yaptırımlara tabi tutuluyor.

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.