Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brexit’in hayata geçmesinin ardından İngiliz TIR sürücülerinin jambonlu sandviçlerine Hollanda’da el konuldu

Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması anlamına gelen Brexit’in 1 Ocak’tan itibaren hayata geçmesiyle İngiltere Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı “AB’ye seyahat eden kişilerin yanlarında et ve süt ürünlerini götüremeyeceklerini” duyurmuştu. Hollanda yerel televizyon kanalları, AB’ye et ve süt ürünleri ithalatını yasaklayan Brexit sonrası kurallar uyarınca İngiltere’den feribotla gelen TIR sürücülerinin yanındaki jambonlu sandviçlere el konulma görüntülerini yayınladı.

İngiliz TIR sürücülerinin yanlarında getirdiği jambonlu veya peynirli sandviçlere, Hollandalı yetkililer tarafından pazartesi (11 Ocak) günü el konuldu. Hook of Holland feribot terminalinde toplanan jambonlu sandviçlerin görüntüleri Hollanda yerel televizyonlarında yayınlandı.

“Brexit’e hoş geldiniz”

Yetkililer, terminaldeki İngiliz kamyon şoförlerine, “Brexit’ten bu yana artık et, meyve, sebze, balık gibi bazı yiyecekleri Avrupa’ya getirmenize izin verilmeyecek” uyarısında bulundu. Şoförlerden bazılarının eti teslim edip, ekmeği alıp alamayacaklarını sorduğunda ise yetkililerin, “Hayır, her şeye el konulacak. Brexit’e hoş geldiniz efendim, üzgünüm” dediği aktarıldı.

Hollanda gümrüğü ayrıca, kahvaltılık gevreklerden yetkililerin feribot terminalinde el koyduğu portakallara kadar çeşitli yiyeceklerin bir fotoğrafını yayınlayarak, “Yeni yılla birlikte İngiltere’den daha fazla yiyecek getiremezsiniz”  açıklamasını yaptı. Gümrük memurları sözlerine, “İngiltere’den Hollanda’ya seyahat ediyorsanız kendinizi bu kurallara hazırlayın. Bu şekilde gıda israfını önlüyoruz ve birlikte kontrollerin hızlandırılmasını sağlıyoruz” diyerek devam etti.

İngiltere Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı (DEFRA) tarafından yapılan açıklamada, Brexit geçiş döneminin sona erdiği 1 Ocak 2021 tarihinden sonra seyahat edenlerin yasak maddeleri “kullanması, tüketmesi veya atması” gerektiği belirtilmişti.

DEFRA’nın ticari sürücülere yönelik düzenlemelerinde sözkonusu yasak, “1 Ocak 2021’den itibaren, et veya süt ürünleri (örneğin jambon ve peynirli sandviç) içeren hayvansal gıdaların (POAO) AB’ye sokulması yasaktır” diyerek duyurulmuştu.

Derleyen: Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.