Pakistan’da cinsel şiddet davalarında uygulanan bekaret testi, kadınların adalete ulaşmasını engelliyor

Pakistan’da 14 yaşında bir kız çocuğu, babasının kuzeni tarafından cinsel istismara uğradı. Karakola gidip saldırıyı bildiren kız çocuğu, polis tarafından bekaret testi yaptırmaya zorlandı.

Pakistan’da babasının kuzeni tarafından cinsel şiddete uğrayan 14 yaşındaki kız çocuğu, kontrol için gittiği doktorda bekaret testine zorlandı. Cinsel şiddete maruz bırakılan kız çocuğu yaşadığı travmayı “Çok acı vericiydi. Doktorun ne yaptığını anlamadım. Keşke annem yanımda olsaydı” diyerek anlattı.

Tecavüzün bildirilme oranının düşük olduğu ve cinsel saldırıdan kurtulanlara toplumda şüpheyle bakıldığı ülkede, polis soruşturmalarının bir parçası olarak genelde bekaret testi isteniyor. Cinsel şiddete maruz bırakılanlara yapılan bekaret testi, evli olmayan ama cinsel açıdan aktif olduğu varsayılan kadınların, adaletsiz hükümlerle karşılaşmasına neden oluyor. Kimi avukat ve aktivistlere göre bu durum, Pakistan’daki düşük tecavüz oranını açıklıyor.

“İki parmak testi” olarak anılan bekaret testinin bir kadın doktor tarafından yapılması gerekiyor ancak her zaman bu kurala uyulmuyor. İstismara uğrayan kişide gözyaşı ve yara izleri aramak ise bir başka yöntem olarak uygulanıyor.

Kadın dernekleri, aktivistler ve insan hakları savunucuları, tüm bu yöntemlerin, cinsel şiddete maruz kalmış kişileri, en az şiddetin kendisi kadar ağır etkileyebileceğini söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), benzeri bekaret testlerinin, Brezilya ve bazı Afrika ülkelerinin de içinde olduğu en az 20 farklı ülkede yapıldığını belirtiyor. DSÖ’ye göre bu testler, insan hakları ihlali anlamına geliyor ve kesinlikle bilimsel bir değer taşımıyor.

Aktivist Sidra Humayun’a göre, kadınlara yapılan bekaret testleri “bir tür tecavüz.” Humayun, adalet arayışında bu tarz tutumların nasıl yanlışlar doğurabileceğini, tecavüze uğramış Pakistanlı bir kız çocuğuna yapılan “parmak testi” sonrası tecavüzcüsünün mahkeme tarafından serbest bırakılması ve kız çocuğunun da “hafif meşrep” ilan edilmesini örnek vererek anlattı.

Testi yasaklayan yasa onay için mecliste bekliyor

2020’nin Eylül ayında Pakistan’ın kuzeydoğusundaki Lahor şehrinde bir kadın, iki çocuğuyla birlikte benzini bitince yolda kaldı ve bu sırada tecavüze uğradı. Bu olay üzerine ülkede protestolar başladı. Aynı yılın aralık ayında Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, cinsel saldırı vakalarında “parmak testi”ni yasaklayan bir yasayı imzaladı. Ancak bu yasaya, cinsel şiddete maruz kalan kişinin gözyaşı ve yara izlerinin kontrol edildiği test dahil edilmedi. Alvi’nin imzaladığı yasa hâlâ meclis tarafından onaylanmayı bekliyor.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Kaynak: France 24

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.