Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Brezilya’da tespit edilen mutasyonun ardından İngiltere’den uçuş yasağı önlemleri, Yunanistan “aşı pasaportlarında” ısrarcı

ABD’nin güney eyaletlerinde, aşılamada istenilen hıza ulaşılamadı. Kaliforniya eyaleti aşıda öncelik sırasını genişletti, aşı randevu sistemi çöktü. Brezilya’da tespit edilen yeni koronavirüs mutasyonu uzmanları endişelendirirken İngiltere, Latin Amerika ülkelerinden gelecek yolcular için seyahat kurallarını sıkılaştırdı. Yunanistan “aşı pasaportu uygulamasında” ısrarcı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

ABD’nin güney eyaletleri, aşılamada istedikleri hıza ulaşamadı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) güneyinde kalan bazı eyaletler, aşılama takviminde diğer eyaletlere göre yavaş kaldı. 

Georgia eyaletinde aşı yaptırmak isteyen vatandaşlar bazı bürokratik ve lojistik engellerle karşı karşıya kalırken Güney Karolina eyaletinde Vali Roy Cooper, aşı yaptırma konusunda isteksiz olan sağlık çalışanlarına cuma gününe (15 Ocak) kadar süre verdi. Sağlık çalışanları aşıyı yaptırmazlarsa öncelik haklarını kaybedecek.

Alabama ise ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) verilerine göre ülkede kişi başına en az aşı düşen eyalet konumunda.

Kaliforniya’da aşılama sırası genişletildi, randevu sistemi çöktü

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, çarşamba günü (13 Ocak) yaptığı açıklamayla aşının uygulamasındaki öncelik sırasını değiştirerek aşıyı daha geniş kitlelere açtıklarını duyurdu. Aşı programındaki bu değişiklikle, eyaletteki tüm 65 yaş ve üzeri vatandaşlar aşıda öncelik sahibi olacak.

Newsom’dan gelen açıklamanın ardından eyaletteki pek çok bölge, 65 yaş ve üzeri vatandaşların aşı için çevrimiçi randevu alabileceklerini duyurdu. Ancak aşı randevu sistemlerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle sistem çökünce birçok vatandaş, aşı randevusu alamadı.

İngiltere, Latin Amerika’dan gelecek yolculara kapılarını kapattı

İngiltere, Brezilya’da tespit edilen yeni koronavirüs varyantının ardından cuma gününden (15 Ocak) itibaren Güney Amerika ülkeleri, Portekiz ve Yeşil Burun Adaları’ndan ülkeye seyahat edenlere kapılarını kapatma kararı aldı. İngiltere’de oturma iznine sahip kişiler ise 10 gün karantinada kalmaları şartıyla yasaktan muaf tutulacak.  

Yeni seyahat yasağı, son 10 günde Arjantin, Brezilya, Bolivya, Şili, Kolombiya, Ekvador, Fransız Guyanası, Guyana, Paraguay, Peru, Uruguay ve Venezüela gibi Güney Amerika ülkelerinde olan ve aktarma için bu ülkelerde bulunan kişiler için de geçerli olacak.

Latin Amerika’nın en büyük tıbbi araştırma merkezi olarak bilinen ve Brezilya hükümetine bağlı çalışan Oswaldo Cruz Vakfı, ilk olarak ülkenin Amazon bölgesinde tespit edilen koronavirüs mutasyonunun Amazon’dan Japonya’ya seyahat eden dört kişide de tespit edildiğini açıklamıştı.

Yeni mutasyonun İngiltere ve Güney Afrika’da tespit edilen virüs mutasyonlarından farklı olduğu ancak mutasyonlarda bazı benzerlikler olduğu biliniyor.

Brezilya’da durum ağırlaşıyor

Brezilya’da hızla artan koronavirüs vakaları karşısında sağlık sistemi etkisiz kalıyor. Ülkedeki Amazon eyaletinin en büyük şehri olan Manaus’ta sağlık çalışanları oksijen ünitesi takviyesine ihtiyaç duyarken vaka sayılarındaki hızlı artışın mutasyona uğramış virüsten kaynaklandığı düşünülüyor.

Amazon Valisi Wilson Lima, eyalette büyüyen salgını hafifletebilmek adına akşam 19.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurdu. 

Brezilya, virüsten kaynaklanan 206 bin can kaybıyla dünyada ABD’den sonra ikinci en yüksek ölüm sayısına sahip ülke. 

Yunanistan “aşı pasaportu uygulamasında” ısrarcı

Avrupa Birliği (AB), koronavirüs aşısı olmuş kişilerin AB ülkeleri içinde özgürce seyahat edebilmesini sağlayacak bir aşı pasaportu oluşturma fikrini tartışıyor. İngiltere’de ortaya çıkan yeni mutasyon sonrasında daha yüksek sesle dillendirilmeye başlanan bu fikir, özellikle Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis tarafından istense de bazı Avrupa ülkeleri uygulamaya hâlâ temkinli yaklaşıyor.

Geçen hafta düzenlenen AB Sağlık Bakanları toplantısında aşı pasaportu konusu tekrar gündeme geldi. Konuyla ilgili en büyük endişe, bu tip bir pasaportun aşıya erişimi olan kesimler ile aşıya kolay erişim şansı olmayan kesim arasında eşitsizlik yaratması ihtimali.  

Gelirleri büyük ölçüde turizme bağlı olan Yunanistan’ın Başbakanı Miçotakis, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e bir mektup yazarak, “Hareket özgürlüğünün mümkün olan en hızlı şekilde yeniden tesis edilmesini sağlamak, zorunlu olarak hepimiz için temel bir önceliktir” mesajını paylaştı. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, konu hakkında daha önce yaptığı bir açıklamada aşı pasaportuyla ilgili şüphelerini dile getirerek belirli grupları veya ülkeleri öncelikli hale getirmeyi veya cezalandırmayı göze alamayacaklarını belirmişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler