Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NASA’dan uyarı: 1980’den bu yana en sıcak yıl 2020 oldu, 2021 daha da sıcak olabilir

Dünyanın 1980 yılından beri ısısını ölçen ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), 2020 yılının şimdiye kadarki en sıcak yıl olduğunu duyurdu. Sera gazı yayılımının ve okyanuslardaki akıntıların azalmasına rağmen 2020’nin en sıcak yıl olarak ilan edilmesi, iklim krizinin ne denli ciddi olduğunu gözler önüne seriyor.

NASA Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü tarafından 14 Ocak Perşembe günü kamuoyuyla paylaşılan küresel sıcaklık analizi, 2020 yılının, şimdiye kadar sıcaklığın en fazla ölçüldüğü 2016 yılından daha sıcak olduğunu gösteriyor. Enstitü Müdürü Gavin Schmidt, 2020 yılı ile 2016 yılı arasındaki sıcaklık farkının da çok az olduğunun altını çizdi. 

Sıcaklığın kaynağı konusunda net bir açıklama yapan Schmidt, sorunun sebebinin sera gazları olduğunu söyledi: “Uzun vadeli eğilimler hakkında artık çok netiz. Nereden geldiklerini de anlıyoruz. Bunun nedeni, atmosfere pompalanan sera gazları.” 

Schmidt ve ekibi, koronavirüs salgınının sıcaklık oranlarına olan etkisini de araştırdıklarını söylerken, kısıtlamaların ve ekonomik yavaşlamanın yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) sera gazı emisyonlarını yaklaşık yüzde 10 azalttığını belirtti. Ancak Schmidt, salgın azaldığında ve dünya ekonomisi normale döndüğünde emisyonların yeniden artacağını da sözlerine ekledi.

Birçok iklimbilimci, Pasifik Okyanusu’nun yüzeyinde sıcaklıkların büyük ölçüde azalmasına yol açan La Nina’nın 2020 yılındaki sıcaklıkları düşüreceğini söylemişti. Ancak küresel anlamda bilinen en etkili meteorolojik olaylardan biri olan La Nina’nın etkisi, sera gazı emisyonlarının yanında gölgede kaldı. Eylül ayında ortaya çıkan ve etkisini bütün kış boyunca sürdürecek La Nina’nın iklim krizine etkisi hakkında konuşan Schmidt, “La Nina hesaba katıldığında 2021 yılında rekor derecede bir sıcaklık beklemiyoruz” dedi.

Gezegenimiz, sanayileşmenin başladığı 1800’lü yıllardan itibaren atmosfere yayılan karbondioksit ve sera gazlarından ötürü 1 santigrat dereceden fazla ısındı ve bu ısınma son 10 yılda iyice şiddetlendi. 1980’den bu yana her 10 yılın ortalaması, 0,18 santigrat derece. Rakamlar hikayenin küçük bir kısmı olsa da başımıza gelen kuraklık, sel, orman yangınları ve diğer bütün aşırı hava koşulları bu tablonun bir parçası. Geçen yıl Avustralya, ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki yangınlar ve Amerika’nın güneybatısındaki şiddetli kuraklıklar da iklimbilimcilerin işaret ettiği bu rakamların sonuçları.

Kaynak: The New York Times

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.