Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de “af borsası”: Trump’ın danışmanları, yüzbinlerce dolar rüşvet karşılığında Trump’a affedilecekler listesi hazırlıyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump 20 Ocak’ta görevinden ayrılmaya hazırlanırken Trump’ın seçim yenilgisine yaptıkları itirazlardan sonuç alamayan danışmanları, New York’ta lobicilik faaliyetlerine başladı. İçlerinde avukatlar ve danışmanların bulunduğu bir grup, para karşılığında Trump’a affedilecekler listesi hazırlıyor. 

Trump Beyaz Saray’daki görevinden ayrılmak için gün sayarken New York Times gazetesi, üç düzineden fazla lobici ve avukatla yaptığı görüşmeleri kaynak göstererek yaptığı haberde, Trump’ın başkanlığının son günlerinde af için başlayan lobicilik faaliyetlerinin hızlandığını aktardı. Beyaz Saray yönetimi, çıkan haberlere yönelik herhangi bir yorum yapmadı.

Haberde eski federal savcılardan Brett Tolman’ın, lobicilik faaliyetleri yapan en önemli isimlerden biri olduğu ve bu yolla milyonlarca dolar gelir elde ettiği belirtildi.

Brett Tolman

Trump yönetimi, daha önce Tolman’a af listesi hazırlama konusunda yardım edildiğini fakat bu iş için herhangi bir ödeme yapılmadığını belirtirken Tolman ise geçen cuma günü (15 Ocak) Twitter hesabından yaptığı açıklamada, af için birçok kişiyi temsil ettiğini belirterek ekibinin af çalışmaları ile gurur duyduğunu söyledi. 

Haberde, lobicilik faaliyetlerine destek olan kişilerden birinin de Trump’ın eski kişisel avukatı John Dowd olduğu bilgisi paylaşıldı. NYT’ye göre Dowd, Trump ile olan kişisel yakınlığını kullanarak aralarında ünlü bir sporcunun da bulunduğu çok sayıda kişiden on binlerce dolar rüşvet aldı. 

John Dowd

Trump’ın eski kampanya danışmanlarından Karen Giorno’nun da eski bir CIA görevlisinin adını ifşa ettiği için mahkûm olan eski istihbarat görevlisi John Kiriakou’nun affı için 50 bin dolar topladığı belirtilirken gazete tarafından ele geçirilen anlaşma detaylarına göre, Trump’ın Kiriakou’yu affetmesi halinde Giorno 50 bin dolar da bonus alacak.

ABD’de rüşvet yasalarının ihlal edilmesi halinde, yalnızca başkana yapılan ödeme teklifleri yasal olarak soruşturulabiliyor. Trump’a af talebi için para teklif edildiğine dair herhangi bir kanıt ise bulunmuyor.

Trump’ın ocak ayının başlarında danışmanlarıyla kendisi, çocukları ve arkadaşları için “özel af” çıkarmayı gündemine aldığı öne sürülmüş ve böyle bir af kararnamesinin imzalanmasının bundan sonraki başkanlar ve “ABD adalet sistemi” için tehlikeli bir emsal olacağına yönelik tartışmalar kamuoyuna yansımıştı. Trump’ın kendisi için çıkarabileceği özel affın mahkemeler tarafından tanınıp tanınmayacağı da belirsizliğini koruyor.

Trump’ın 6 Ocak’ta başkent Vaşington’da düzenlediği mitingin ardından, Trump destekçilerinin Biden’ın seçim sonucunun tescili için toplandığı sırada ABD Kongresi’ni basması üzerine, Temsilciler Meclisi Trump hakkında ikinci kez azil kararı vermişti. Trump’ın Senato’da görülecek azil davasında mahkum olması, Trump’ın 2024 yılındaki başkanlık seçimlerindeki adaylığını engelleyebilir.

Derleyen: Senem Görür

Kaynak: The New York Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.