Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bireysel silahlanma ile mücadele eden Umut Vakfı’ndan “Silahlı şiddet haritası 2020 raporu”: “Cinayetlerin yüzde 85’i ateşli silahlarla işlendi”

Bireysel silahlanma ve bireysel şiddete karşı mücadele eden Umut Vakfı, Türkiye genelinde yayımlanan yerel ve ulusal gazetelerde çıkan şiddet haberlerinin ve şiddetin istatistiklerini tutarak hazırladığı “Türkiye’nin silahlı şiddet haritası 2020 raporu” çalışmasını kamuoyuyla paylaştı.

Umut Vakfı’nın 2020 yılındaki silahlı şiddetle ilgili hazırladığı rapora göre, yıl içinde yaşanan 3 bin 682 silahlı şiddet olayının yüzde 85’inde ateşli silahlar kullanıldı. 2020 yılında basına yansıyan 3 bin 682 silahlı şiddet olayında 2 bin 40 kişi öldü, 3 bin 688 kişi de yaralandı.

Silahlı olayların 3 bin 128’inde ateşli silahlar (bin 303’ü tüfek, bin 825’i tabanca), 554’ünde ise kesici ve delici aletler kullanıldı. Cinayetlerin yüzde 85’i ateşli silahlarla işlendi.  Yerel ve ulusal medyada yapılan taramanın sonuçlarına göre, 2020’de, 2019’a göre 59 daha fazla olay yaşandı.

Umut Vakfı, “Silaha karşı çıkmak şiddeti önler” diyerek bir kez daha yetkililere seslendi: “Bireysel silahlanmayı önleyin. Bireysel silahlanmayı önleyici yasal düzenlemeler yapın. Cezasızlığın önüne geçin. Şehir eşkıyalarının düğün, asker eğlencesi ve kutlamalarda silah kullanmasını önleyin. Bu şehir eşkıyalarının eylemleri sonucu adam öldürüp, yaraladıktan hemen sonra salıverilmesinin, elini kolunu sallayarak dolaşmasının, mağdurların daha da mağdur olmasının önüne geçin. Adalet ve hukuku üstün kılın. Her bireyin evde, okulda, trafikte, kısacası tüm yaşam alanlarında ‘huzur ve güven’ içinde yaşamasını sağlayın.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.