Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

FBI, ABD’de Kongre binasını basanları sorguluyor: “Biz başkanımızın çağrısına uyduk”

Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Vaşington’daki Kongre binasına 6 Ocak Çarşamba günü Başkan Donald Trump destekçileri tarafından yapılan baskın ile ilgili soruşturmalar devam ediyor. Baskına katılan kişiler şimdi Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından sorgulanıyor.

Kongre baskını için Kentucky eyaletinden Vaşington’a gelen bir kişi, FBI’ın sorgusunda, kendisinin ve kuzeninin 6 Ocak’ta Kongre binasına doğru yürümeye başladığını çünkü Trump’ın çağrı yaptığını söyledi. Mahkeme kayıtlarına göre, “Çalmayı durdurun” sloganları atan iki adam, binanın içinde orta parmaklarını kaldırarak kendi fotoğraflarını çekti.

Olay günü orada olan bir başka isyancı grubun çektiği videoda ise bir kişinin polise, “Biz buraya Amerika Birleşik Devletleri Başkanı tarafından davet edildik!” diye bağırdığı görüntülendi.

Baskın sırasında polise yangın söndürücü fırlatmakla suçlanan emekli itfaiyeci FBI’a, Başkan Trump tarafından o gün başkente gitmesi için talimat verildiğini hissettiğini söyledi.

Saldırganların birçoğu ülkede yapılan seçim sonrasında oyların çalındığını söyleyen ve destekçilerine de seçimin geçersiz sayılması için defalarca mücadele çağrısı yapan Trump tarafından teşvik edildiklerini iddia etti.

Bununla birlikte bazı saldırganlarsa baskınla Trump arasında doğrudan bir bağlantı kurdu. FBI’a veya haber kuruluşlarına konuşan bir grup saldırgan, o gün Trump’ın televizyonlardan yayınlanan mitinginde başkandan gelen doğrudan emirler üzerine Kongre binasına gittiklerini öne sürdü.

Hukuk uzmanları, Trump’ın Kongre baskınındaki rolü için cezai sorumlulukla karşı karşıya kalıp kalamayacağı konusunda ikiye bölünmüşken Trump’ın yönlendirmesiyle saldırıya kalkıştıklarını iddia eden isyancıların tanıklıkları kayıtlara geçmeye devam ediyor.

Saldırganların sorguları devam ettikçe bina içinde yaşananlarla ilgili rahatsız edici ayrıntılar da ortaya çıkıyor. İsyancılardan birinin FBI’a, baskın günü saldırganların önlerine çıkan herhangi bir Kongre üyesini öldürmeyi amaçladıklarını söyledi. Yetkililer şimdi, kuşatmanın planlı olup olmadığını ve üyelerin rehin alınmak istenip istenmediğini araştırıyor. 

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.