Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: Kongre baskını sonrası Pentagon, ordu içindeki aşırı sağa karşı mücadele başlattı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) federal müfettişler, ulusal ordu çalışanlarından ve emeklilerinden kaçının Kongre binası baskınına katıldığını bulmaya çalışırken Pentagon, içindeki aşırı sağa ve beyaz üstünlüğünü savunan ideolojilere karşı savaşını derinleştiriyor.

6 Ocak’ta düzenlenen Kongre baskınıyla ilgili olarak soruşturma yürüten FBI müfettişleri, sorgu altındaki yaklaşık 100 kişi içinden en az altı şüphelinin ordu ile bağlantısı olduğunu belirledi. Şüpheliler arasında Teksas’tan emekli bir hava kuvvetleri teğmeni, Kuzey Carolina’dan bir subay ve New Jersey’den bir yedek subayın olduğu biliniyor.

Kongre binası saldırganları arasında ordu ile bağlantılı şüphelilerin de olması, Pentagon’un ordu içindeki beyaz üstünlüğünü savunan ideolojilere ve aşırı sağcılıkla mücadele için acil durum ilan etmesine sebep oldu. Konuyla ilgili New York Times’a konuşan Genelkurmay Başkanı General Mark Milley, “Bu insanlar ülkemizin ordusunu temsil etmiyorlar” dedi ve ordu içindeki askerlerin çoğunun anayasayı korumak ve savunmak için ülkeye hizmet etmeye devam ettiklerini belirtti.

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley

Kongre binasına yapılan saldırıyla ilgili soruşturma sürecinde, sosyal medya üzerinden paylaşılan video ve gönderiler yetkililerce inceleniyor. General Milley de baskın günüyle ilgili bir sürü video izlediğini söyledi. Milley, videolarda saldırganların baskın sırasında askeri bayraklar ve ordu flamaları taşıdıklarını gördüğünü belirtti.

Savunma Bakanlığı yetkilileri ise askerlerin şahsi sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımların izlenmesini hızlandırmak istediklerini açıkladı.

FBI yetkilileri şimdi, 20 Ocak’taki yemin töreni için hazırlık yapıyor. Biden’ın göreve başlamak için yemin edeceği törende görev alacak yaklaşık 25 bin Ulusal Muhafız, ilave güvenlik taramasından geçirilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.