Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da akademisyen ve yorumcu Olivier Duhamel’in üvey oğlunu taciz ettiğinin ortaya çıkmasıyla başlayan hareket: #MeTooInceste

Fransız akademisyen ve yorumcu Olivier Duhamel’in üvey oğlunu taciz ettiğinin ortaya çıkmasıyla birlikte ensest istismara uğrayan binlerce insan, Twitter’da #MeTooInceste etiketi ile yaşadıklarını anlatmaya başladı. Kısa süre içerisinde viral olan etiket Fransa’nın gündemine otururken Duhamel, tüm görevlerinden istifa ettiğini duyurdu.

İşyerlerinde cinsel saldırı ve tacizin yaygın olduğunu gösterme çabasıyla, 2017 yılının ekim ayında sosyal medyada yayılmaya başlayan ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yapımcı Harvey Weinstein’ın suçlandığı cinsel taciz iddialarıyla devam eden #MeToo hareketinin üzerinden üç yıldan fazla bir zaman geçti. Hareketin başlamasının ardından milyonlarca kadın, kendi istismar hikayelerini paylaşmak ve diğer mağdurlarla dayanışmak için sosyal medya platformlarında bir araya gelmeye devam ediyor.

Şimdi ise başka bir hareket Fransız sosyal medya kullanıcıları arasında yayılıyor. 2010 yılında öğretim üyeliğini bırakarak Fransa’nın en iyi üniversitelerinden Sciences Po’yu denetleyen Fransa Ulusal Siyasal Bilimler Vakfı’nın (FNSP) başkanı olan ve çeşitli medya kuruluşlarında yorumculuk yapan akademisyen Olivier Duhamel’in 1980’li yıllarda üvey oğlunu taciz ettiğinin ortaya çıkmasının ardından sosyal medyada başlayan #MeTooInceste (Ben de ensest tacize/tecavüze uğradım) hareketi gittikçe büyüyor.

Oliver Duhamel

New York Times’te yer alan habere göre, Duhamel’in üvey kızı Camille Kouchner, 7 Ocak’ta yayınlanan kitabı La Grande Familia’da, Duhamel’in ikiz kardeşini üç yıla yakın bir süre boyunca taciz ettiğini ve kardeşinin kendisinden bunu bir sır olarak saklaması istediğini yazmıştı. Kouchner ayrıca, Duhamel’in yakın çevresindeki pek çok saygın dostunun olaylardan haberdar olduğunu ancak bu duruma hiçbir zaman ses çıkarmadıklarını belirtti.

Duhamel’in üvey kızı Camille Kouchner

Kouchner’in kitabının popülerleşmesinin ardından geçen hafta sonu Fransa’da #MeTooInceste etiketiyle salı gününe kadar 30 binden fazla tweet atıldı. Birçok ensest taciz/tecavüz mağduru, yaşadıkları deneyimleri paylaşarak birbirlerine destek oldu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un eşi “First Lady” Brigitte Macron da pazar günü (17 Ocak) Fransız televizyon kanalı TF1’e verdiği demeçte, istismar olaylarına ilişkin “Bu eylemlerin bilinmesi ve susturulmaması gerekli” yorumunda bulunarak sosyal medyadaki harekete destek verdi.

Emmanuel Macron’un eşi Brigitte Macron

BBC’nin haberine göre ise Paris Savcılığı tarafından hakkında soruşturma başlatılan Oliver Duhamel, etiketin viral olmasıyla artan baskıların ardından Twitter’da yaptığı paylaşımda, çalıştığı kurumlardan istifa ettiğini duyurdu. Duhamel paylaşımında “Çalıştığım kurumları korumak istediğim için kişisel saldırıların hedefi olduktan sonra görevlerimi bırakıyorum” ifadelerini kullandı. Fransa Ulusal Siyasal Bilimler Vakfı’nın yanında Le Siecla adlı bir düşünce kuruluşunun da başkanı olan Duhamel, aynı zamanda Euro1 radyosunda ve LCI adlı bir televizyon kanalında yorumcu olarak görev yapıyordu.

Ensest, Fransa’da “akraba olan iki kişi arasındaki cinsel ilişki” olarak tanımlanıyor. Fransız yasaları, bir yetişkin ile 15 yaşın altındaki reşit olmayan kişi arasında cinsel ilişkiyi yasaklıyor ancak bunu tecavüz olarak kabul etmiyor. Ülkede bu tür cinsel ilişkilerin tecavüz olarak nitelendirilebilmesi için zorlama, tehdit veya şiddet kullanımı gibi koşullar gerekiyor.

Kısa bir süre önce, ülkede küçük bir çocuğa yönelik tecavüz davasında, zaman aşımı süresi 20 yıldan 30 yıla çıkarılırken konu hakkında iki yasa tasarısı daha önümüzdeki haftalarda Fransa Parlamentosu’nda görüşülecek.

Fransa’da ensest sorununun daha iyi tanımlanması ve çözülmesi için çalışmalar yapan Facing Incest adlı kuruluşun Başkan Yardımcısı Patrick Loiseleur, New York Times gazetesine verdiği demeçte, ensestin bir halk sağlığı sorunu olarak tanımlanması gerektiğini belirterek “Kurbanların sesleri gittikçe yükseliyor” dedi. Ensest sorununun kimsenin görmek istemediği odadaki fil gibi olduğunu söyleyen Loiseleur,“Ensest, cinsel şiddetin en yaygın ve en az konuşulan şeklidir” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz kasım ayında Facing Incest ve anket şirketi Ipsos tarafından yayınlanan bir araştırma, her 10 Fransız’dan birinin kendisini ensest kurbanı olarak tanıttığını ortaya çıkarmıştı

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi, Engin Deniz İpek

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.