Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “10 Ekim Anıtı ve Anma Yeri” proje yarışması sonuçlandı – Kazanan “Aydınlığa Yürüyüş” projesi, Ankara Gar Katliamı’nda hayatını kaybeden 103 kişiyi simgeleyecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 10 Ekim Ankara Gar Katliamı ve bu katliamda hayatını kaybedenlerin anısına açtığı “10 Ekim Anıtı ve Anma Yeri” proje yarışması sonuçlandı. Kazananların açıklandığı çevrimiçi programda konuşan 10 Ekim Dayanışma Derneği Temsilcisi Mustafa Özdağ, “Başkentte, 63 ay sekiz gün önce emekten, demokrasiden ve barıştan yana taleplerini dile getirmek isteyen kişiler IŞİD tarafından katledildi. Cumhuriyet tarihinin en büyük katliamının yarattığı travmayı unutmamak ve toplumun hafızasına ve belleğine kazımak adına böyle bir travma anıtı gerekiyordu. Bu anıt, çekilen bütün acıları biraz olsun hafifletecek” dedi.

Projenin kazananlarının açıklandığı çevrimiçi programa yarışmacılar ve jüri üyelerinin yanı sıra, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, Kültür ve Sanat Dairesi Başkanı K. Efe Oruç ve 10 Ekim Dayanışma Derneği Temsilcisi Mustafa Özdağ da katıldı. Açılış konuşmasını yapan Tugay, yarışmaya katılan bütün adaylara teşekkür etti ve 10 Ekim Anıtı’nın İzmir’e değer katacağının altını çizdi. 

Kazanan projenin açıklanmasından önce 10 Ekim Dayanışma Derneği adına söz alan Mustafa Özdağ, “Bu katliamda en küçüğü sekiz yaşında 103 kişi yaşamını yitirdi, 500’den fazla kişi yaralandı ve ben de dahil olmak üzere 30’a yakın kişi de yaşam boyunca birtakım engeller ile karşı karşıya kalacak. 10 Ekim bugün savaşa karşı barışı ve kardeşliği, hukuksuzluğa karşı demokrasi ve özgürlükleri savunmayı, toplumsal vicdanı ve adalet çağrısını simgeliyor” diye konuştu.

Travma anıtının acıları hafifleteceğine olan inancını ve temennisini dile getiren Özdağ, başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer olmak üzere ilgili daire başkanlıklarına, emeği geçen arkadaşlara, jüri üyelerine, katılan yarışmacılara ve Türk Tabipleri Birliği’ne (TTB) anıt projesinin başından itibaren gösterdikleri titizlik için teşekkür etti.

“Yarışmadaki her bir projeyi ince eledik, sık dokuduk”

“Yaşanan üzücü olayların böylesine yarışmalar sayesinde bellekte kalması çok önemli” diyerek sözlerine başlayan jüri başkanı Bülent Çınar, 10 Ekim Ankara Gar katliamını şiddet olaylarının en korkuncu olarak nitelendirdi. İzmir’de 10 Ekim’i unutturmayacak ve mihenk taşı olacak bir esere katkı sunmanın çok önemli olduğunu dile getiren Çınar, yarışma ve değerlendirme süreci ile ilgili bilgileri de paylaştı.

Jüri üyeleri arasında mesleki statülerine göre mimar, peyzaj mimarı, şehir plancısı ve heykeltıraşın olduğunu belirten Çınar, dört gün süren bir maraton sonucunda kazanan kişileri tespit ettiklerini söyleyerek, “Jüri üyeleri olarak mesleki tecrübelerimizi ve bilgi birikimlerimizi göz önünde bulundurarak sonuca ulaştık ve hakkaniyetli davrandık” dedi.

Kazanan 23 numaralı proje: Aydınlığa Yürüyüş 

Üç aşamalı bir değerlendirme sonucunda 23 numaralı proje birinci seçildi. 32 başvuru arasından projeyi kazanan ekibin üyeleri peyzaj mimarı Sezgin Karaman, mimar Baha Yurttaş ve Faruk Makuloğlu oldu. Aydınlığa Yürüyüş adlı proje, 10 Ekim’in unutulmamasını, hayatını kaybedenlerin anısını onurlandıran bir anımsama, anımsatma ve anma mekânının kente kazandırılmasını amaçlıyor.

Alsancak’ta Asteğmen Besim Bey Parkı’nda yapılacak projede, 1 santimetre kalınlığında 103 çelik silüet yer alacak ve her bir silüet, 10 Ekim Katliamı’nda hayatını kaybeden insanı merkezine alacak. 103 kişinin geldikleri bölgeler ve yaşlarına göre dağılımının yapıldığı bu projede, hayatını kaybedenlerin yaşı arttıkça anıtların da boyu uzayacak. Proje sonunda bir çember oluşacak ve bu çember hayatını kaybedenlerin dünyasını simgeleyen bir “hayat çemberi” olacak. Her biri kendine özel 103 ray üzerinde itilerek harekete geçen anıtlar, katliamın gerçekleştiği saat olan 10.04’te birleşip yanan bir alev silüeti oluşturacak. 

“Hedefimiz anıtın açılışını 10 Ekim 2021’de yapmak”

Sürecin nasıl işleyeceği konusunda bilgi veren Kültür ve Sanat Dairesi Başkanı K. Efe Oruç, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak süreci hemen başlatacaklarını bildirdi. Konuyla ilgili bütün departmanlarla koordineli bir şekilde çalışacaklarını da dile getiren Oruç, hedeflerinin anıtı önümüzdeki 10 Ekim’e yetiştirmek olduğunun altını çizdi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.