Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin merkezli WeChat platformuna, kullanıcılarının bilgilerini çaldığı iddiası ile ABD’de dava açıldı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kaliforniya eyaletinde yaşayan WeChat kullanıcıları, mobil uygulamanın kullanıcı gizliliğini hiçe sayarak kullanıcı bilgilerini Çin hükümetine servis ettiği gerekçesiyle uygulamanın ana şirketi Tencent’e dava açtı.

Silikon Vadisi’ndeki ,ABD merkezli kâr amacı gütmeyen bir girişim tarafından açılan davaya müdahil olmak için Kaliforniya sakinlerinden onun üzerinde WeChat kullanıcısı, eyalet mahkemesine dilekçelerini sundu. Davacılar Tencent şirketinden uygulama politikalarını değiştirmesini ve kullanıcılara verdiği zararları tazmin etmesini istedi.

Davacılar başvurularını, demokrasinin, içinde yaşayan insanlara sansürsüz iletişim kurabilme özerkliği sağlaması zorunluluğu fikri üzerine kurdu ve şirketin hükümetle olan ilişkisinden dolayı kullanıcı verilerini elde ederken ve sansür için kullanırken aynı zamanda pazarda bir tekel oluşturduğunu öne sürdü,

Dava gerekçelerinden biri de sansür. Bu gerekçe, bir WeChat kullanıcısının platform üzerinden birçok içeriğe erişebiliyor olmasına rağmen Çin parti devleti hakkında eleştirel olduğu anlaşılan mesajları kimseye gönderememesine dayanıyor.

Uygulama hakkındaki bir başka iddia ise Kaliforniya’daki Çin kökenli kullanıcıların WeChat hakkında Çin’de yaşayan aile üyelerine gönderdikleri mesajların, aile üyelerinin ülkenin güvenlik müfettişleri tarafından ziyaret edilmesine neden olması.

Piyasada şu anda Çince konuşulan dünya ile bağlantıyı sağlayabilecek herhangi bir alternatif platform bulunmuyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, görevden ayrılmadan önce, kullanıcı bilgilerini Pekin’deki hükümete yönlendirebileceklerini söyleyerek Alipay, WeChat Pay ve Çinli diğer şirketlerle bağlantılı farklı uygulamaların kullanımının yasaklanmasını emretmişti.

Yasaklama emri, yeni Başkan Joe Biden tarafından geri çevrilmediği takdirde şubat ayında yürürlüğe girecek. 

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.