Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da “hayalet öğrenciler” salgın önlemlerinden ve güvencesizlikten endişeli: “Üniversiteleri bütün öğrencilere açın”

Fransa’da üniversite öğrencileri, hükümetin aldığı salgın önlemlerinin eğitim hayatlarına verdiği zararları protesto etmek için sokaklarda.

Fransa’da öğrenciler, salgın nedeniyle içinde bulundukları yaşam koşullarının güvencesizleşmesini ve giderek kötüleşen eğitim koşullarını, birçok şehirde düzenledikleri eylemlerle ve Twitter üzerinden protesto ediyor. Hükümetin aldığı salgın önlemlerinden endişe duyduklarını belirten öğrenciler, üniversitelerin bütün öğrenciler için açılmasını istiyor.

Fransız hükümeti, her ne kadar şubat ayı sonunda öğrencilerin bir bölümünün üniversitede yüz yüze derslere başlayabileceğini ilan etse de öğrenciler bunu yeterli bulmuyor. Bu yüzden birçok öğrenci birliği, sendikalarla birlikte çarşamba günü eylem yapılması için ulusal çağrı yaptı. 

Fransa Ulusal Öğrenci Birliği (UNEF) Başkanı Melanie Luce, Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada, hareketin temel talebinin “üniversitelerin öğrencilerin tamamı için açılması” olduğunu söyledi.

Önceki haftalarda, öğrenci intiharları ülkenin gündemindeydi. İntiharların, üniversitelerin kapalı olması sebebiyle öğrencilerin yalnızlaşmasından ve gelecek endişesinden kaynaklandığı düşünülüyor. 

Öğrenciler aynı zamanda seslerini Twitter üzerinden de duyurmaya çalışıyor. Taleplerini, Twitter üzerinden #etudiantsfantomes (hayalet öğrenciler) etiketiyle paylaşan öğrenciler endişelerini ve taleplerini dile getiriyor.

Fransa Başbakanı Jean Castex öğrencilerin endişelerini anladığını söylerken UNEF Başkanı Luce, açıklanan önlemlerin yeterli olmadığının, hükümetin acil eylem planı kapsamında öğrenci burslarını ve lojman yardımlarını artırması gerektiğinin altını çiziyor.

Kaynak: Les Echos

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.