Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Joe Biden’ın Beyaz Saray’daki ilk günü: Trump’ın politikalarını geri çevirmeye yönelik 17 kararname

Yeni ABD Başkanı Joe Biden, dün düzenlenen yemin töreninin ardından görevine başladı. Beyaz Saray’a giderken başkanlık hesabından paylaştığı mesajda Karşı karşıya olduğumuz krizlerle başa çıkmak konusunda kaybedecek zamanımız yok” mesajını paylaşan Biden, Oval Ofis’teki ilk gününde eski Başkan Donald Trump’ın politikalarını geri çevirmeye yönelik 17 kararnameye imza attı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 3 Kasım 2020’de düzenlenen başkanlık seçimlerini kazanan Demokrat Joe Biden, dün (20 Ocak) başkent Vaşington’da düzenlenen törenle yemin ederek görevine başladı.

Biden, Beyaz Saray’a gitmeden önce yaptığı konuşmada “Bugün imzalayacağım idari eylemlerden bazıları koronavirüs krizinin seyrini değiştirmeye yardımcı olacak, iklim değişikliğiyle şimdiye kadar yapmadığımız bir şekilde mücadele edeceğiz, ırksal eşitliği geliştireceğiz ve diğer yetersiz hizmet alan toplulukları destekleyeceğiz. Bunlar sadece başlangıç noktaları” dedi.  

Biden, Oval Ofis’teki ilk gününde, selefi Trump’ın geçmiş politikalarını geri çevirmeye yönelik 17 kararnameye imza attı.

Sağlık alanında değişiklikler

Biden, başkanlık döneminin ilk günlerinde büyük önem vereceğini söylediği koronavirüs ile mücadele için Beyaz Saray’da yeni bir ofis kurulmasına yönelik kararnameyi imzalarken ayrıca ülkedeki tüm federal kamu binalarında sosyal mesafeye uyulmasını ve maske takılmasınu zorunlu hale getiren kararnameyi imzaladı. Biden bunun yanında, bir kararnameyle Trump’ın Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) çekilmeye yönelik kararını da durdurdu.  

İklim 

Başkan Biden, ABD’nin Paris İklim Anlaşması’na yeniden dahil olma sürecini başlatmak için imzaladığı kararnamenin yanı sıra, Trump tarafından onaylanan tartışmalı Keystone XL petrol boru hattı projesinin iptaline yönelik olarak da bir kararname imzaladı.

İlk kez Obama döneminde gündeme gelen Keystone XL boru hattı projesi, Kanada’dan gelen petrolü ABD’nin Meksika Körfezi’nde bulunan rafinerisine taşıyacak 2 bin 735 kilometrelik bir petrol boru hattının inşa edilmesini öngörüyordu.

Göç

İlk gününde göçle ilgili iki kararname imzalayan Biden, Trump’ın Meksika sınırına duvar inşa etmesini sağlayacak finansman desteğini kesti ve çoğunluğu Müslüman olan bazı ülkelere uygulanan seyahat yasaklarını iptal etti. 

Ekonomi

Öte yandan Biden, imzaladığı kararnamelerle, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nden (CDC) tahliyelerle ilgili borçların mart ayı sonuna kadar ertelenmesini, ABD Eğitim Bakanlığı’ndan da öğrenci kredisi ödemelerinin eylül ayının sonuna kadar askıya alınmasını istedi.

Kudüs konusunda değişiklik yok

Joe Biden, Oval Ofis’teki ilk gününde ABD’nin İsrail’deki büyükelçiliğini Kudüs’te tutma ve Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınmasıyla ilgili herhangi bir değişiklik yapmadı.

Biden’ın dışişleri bakanı adayı Antony Blinken, salı günü (19 Ocak) ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nde katıldığı oturumda, ABD’nin İsrail’deki büyükelçiliğinin Kudüs’te kalacağını ve Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımayı sürdüreceklerini açıklamıştı.

Biden, geçen nisan ayında çevrimiçi katıldığı bir toplantıda başkan seçilmesi durumunda ABD’nin Kudüs’teki büyükelçiliğini İsrail’in başkenti Tel Aviv’e taşımayacaklarını söylemişti.

Anthony Blinken

Biden’in basın sekreteri Jen Psaki, Biden’ın “ilk gün planlarının”, göreve başladıktan kısa bir süre sonra alacağı bir dizi yürütme eyleminin sadece başlangıcı olduğunu belirterek “Önümüzdeki günlerde ve haftalarda, başkanın Amerikan halkına verdiği sözleri yerine getiren ek yürütme eylemlerini de duyuracağız” dedi.

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.