Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüse yakalanan Doç. Dr. Hakan Akelma, çalıştığı yoğun bakımda 20 gün yaşam savaşı verdi: “Kendin yaşayınca hastalarla daha iyi empati kuruyorsun”

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yoğun bakım servisi sorumlusu olan Doç. Dr. Hakan Akelma, koronavirüse karşı 20 gündür verdiği yaşam savaşını kazandı. Akelma, sekiz aydır yoğun bakımda koronavirüs hastalarıyla ilgilendiğini belirterek, “İnsan kendi yaşayınca hastalarla daha iyi empati kuruyor” dedi.

Yoğun bakımda çalışırken koronavirüsün insanlara nasıl zarar verdiğini “Benim tanık olduklarımı gören biri, evden dışarı çıkmazdı” diyerek anlatan Akelma, 20 gün boyunca kendi çalıştığı yoğun bakımda verdiği yaşam savaşını kazanarak koronavirüsü yendi.

Evde tedavisi devam eden ve hastalık süresince yedi kilo veren Akelma, “İnsan kendi yaşayınca hastalarla daha iyi empati kuruyorsun, onları daha iyi anlıyorsun” diye konuştu. Salgının başladığı ilk günlerden beri sorumlusu olduğu yoğun bakımda tedavi ettiği insanların yaşadıklarını sosyal medyada anlatmaya çalışan ve Aralık 2019’da kendisi de virüse yakalanan Akelma, zorlu geçen tedavi sürecinde yaşadıklarını Medyascope’a anlattı.

Akelma, aralık ayına kadar izin kullanmadan çalıştığını, kasım ayında hastalığın Diyarbakır’da pik yaptığı dönemde yeni yoğun bakım servisleri açmak için görüşmeler yaptıklarını söyledi. Bu dönemde bazı hasta yakınları ile görüştüğünü anlatan Akelma, virüsü o sıralarda kapmış olabileceğini belirtti:

“Önce yaptığım test sonucu negatif çıkmasına rağmen hastalığın belirtilerini taşıyordum. Sekiz gün evde tedavi gördükten sonra artık ayakta duramadığım ve hayatımda yaşamadığım ağrıları çektiğim için hastaneye gidip tomografi çektirdim. Akciğerimin sağ tarafını neredeyse tamamen kaplamıştı. 20 gün yoğun bakım servisinde yattım. Hiçbir şeyin insanın nefes alması kadar değerli olmadığını fark ediyorsun. Kendin bu sorunu yaşayınca hastalarla daha iyi empati kuruyorsun ve onları daha iyi anlıyorsun. İki gün karanlık koridora baktığımda bu işin artık bittiğini ve öleceğimi hissettim, sonra üç çocuğum gözlerimin önüne geldi. Hastanedeki arkadaşlarımın moral motivasyonu ile yeniden hayata tutunmam gerektiğine inandım.”

“Tedbirleri elden bırakmayalım”

Koronavirüse yakalanarak iyileşenler dahil herkesin tedbirlere uymasını isteyen Akelma, “Toplumda salgın ile birlikte maske takma kültürümüz gelişti. Bu nedenle bu yıl grip vaka sayasında büyük düşüşler oldu. Tedbirleri elden bırakmayalım” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.