Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’ın dini lideri Hamaney’den Trump’a yönelik Twitter paylaşımı: “İntikam kesindir”

İran’ın dini ve siyasi lideri Ayetullah Ali Hamaney, bugün (22 Ocak) şahsi Twitter hesabından, eski ABD Başkanı Donald Trump’a benzer bir golfçünün, drone aracılığıyla havadan çekilmiş resmini paylaştı. Hamaney resmi, üzerine 3 Ocak 2020 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nin İnsansız Hava Araçları (İHA) ile Bağdat Uluslararası Havalimanı’na düzenlediği saldırıda öldürülen İranlı General Kasım Süleymani için daha önceden etttiği intikam yeminini ekleyerek paylaştı.

Hamaney’in, ABD’de başkanlık seçimini kaybeden Trump’ın görevini Joe Biden’a teslim etmesinin ardından attığı tweette, Süleymani’nin ölüm yıldönümü anısına 16 Aralık’ta yine kendi Twitter hesabından saldırı emrini veren Trump’ın adını geçirmeden paylaştığı şu sözler yer aldı:

General Süleymani’nin öldürülmesi emrini verenler ve bu emri gerçekleştirilenler cezalandırılmalıdır. Bu intikam kesinlikle doğru zamanda gerçekleşecektir.”  

Ocak aynının başlarında Twitter, Hamaney’in ABD ve İngiltere menşeli aşıların güvenilmez olduğu ve aşıların hastalığı “diğer uluslara bulaştırmayı” amaçladığını söylediği bir tweetini, paylaşımın yanlış bilgilendirmeye karşı kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle kaldırmıştı.

Hamaney’in bugün paylaştığı Farsça tweeti ile ilgiliyse Twitter tarafından herhangi bir adım atılmadı.

ABD ve İran arasında artan gerilim

Tahran ve Vaşington arasındaki gerilim, Trump’ın 2018’de, İran nükleer anlaşmasından çıkmasıyla hızla artmıştı. 2015 yılında İran ve altı diğer ülke arasında imzalanan nükleer anlaşma, Tahran’ın nükleer programını kontrol altında tutmaya yönelikti.

20 Ocak Çarşamba günü ettiği yeminle ABD başkanlığını devralan Biden, İran’ın sıkı uyumu sürdürmesi halinde, Vaşington’un, 2018 yılında çıktığı nükleer anlaşmaya yeniden katılacağını söyledi.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.