Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Asya’nın “El Chapo”su, uyuşturucu baronu Tse Chi Lop Amsterdam’da tutuklandı

Asya’nın uyuşturucu baronlarından “El Chapo” lakaplı Tse Chi Lop, Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da tutuklandı. Avustralya polisinin ihbarıyla yakalanan Çin kökenli Tse Chi Lop, Interpol’ün arananlar listesinde ilk sıralarda yer alıyordu.

Avustralya Federal Polisi’nin Interpol ihbarı üzerine Hollandalı yetkililer, Amsterdam’daki Schiphol Havaalanı’nda Kanada uçağına binmeye hazırlanan Tse’yi cuma günü (22 Ocak) tutukladıklarını açıkladı. Avustralyalı yetkililer pazar günü (24 Ocak), “The Company” adıyla bilinen Sam Gor şirketinin sahibi olan Tse’nin Kanada’ya iade edileceğini açıkladı.

Avustralya’daki uyuşturucu ticaretinin yüzde 70’ini yönetiyordu

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’ne (UNODC) göre, Sam Gor, Japonya, Yeni Zelanda ve diğer birçok ülkeye uyuşturucu tedariki sağlıyor ve yıllık 17 milyar dolar kazanç elde ediyordu. Avustralya’nın Tse’yi yakından takip etmesinin nedeni ise şirketi Sam Gor’un ülkeye yasadışı yollardan getirilen uyuşturucunun yüzde 70’inden sorumlu olması. Avustralya Federal Polisi’nden yapılan açıklamada, “Şirket birkaç yıldır Avustralya’da büyük miktarlarda yasadışı uyuşturucu dağıtımı yapıyor. Ve suçtan elde ettiği zenginlikle yaşıyor” dedi.

Malvarlığı ve hırsı açısından Kolombiyalı uyuşturucu baronu Pablo Escobar ve Meksikalı Joaquin “El Chapo” Guzman ile karşılaştırıldığı için “Asya’nın El Chapo’su” olarak anılan Lop, ağırlıklı olarak eroin ve kristal meth maddelerinin ticaretiyle uğraşıyor. 1988 yılında Kanada’ya yerleşen Tse’nin 1998 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) eroin ticareti yaptığı gerekçesiyle tutuklandığı ve altı yıl hapis yattığı belirtildi.

Avustralyalı yetkililer, Tse’nin serbest kaldıktan kısa bir süre sonra uyuşturucu ticaretine devam ettiği ve müşterilerine uyuşturucuları çay poşetlerinde gönderdiği, polis tarafından yakalanan uyuşturucular için ise fazladan hiçbir ücret ödemeden yenisinin gönderileceğinin sözünü verdiği ve böylelikle uyuşturucu talebi-dağıtımını artırmayı planladığını söyledi.

Tse’nin müşterilerinin tutuklanmasından sonra kristal meth (metamfetamin) ticaretinin sekteye uğradığı ve 2017-2018 yıllarında Avustralya polisinin 30,6 ton uyuşturucuya el koyduğu belirtildi. Geçen mayıs ayında ise Myanmar polisi, son on yılın en büyük uyuşturucu operasyonunu gerçekleştirerek Sam Gor’a ait yaklaşık 200 milyon metamfetamin tablet, 500 kilogramdan fazla kristal meth ve uyuşturucu üretiminde kullanılan malzeme ele geçirmiş ve Tse ağır bir darbe almıştı.

Myanmar’daki bu operasyonun doğrudan Tse’nin tutuklanmasıyla bağlantılı olup olmadığı net değil. Avustralyalı yetkililer, pazar günü yaptıkları açıklamada tüm detayların yakında görülecek davada ortaya çıkacağını söyleyerek tutuklama hakkında ayrıntı vermedi.

Derleyen: Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.