Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’deki maden patlamasında mahsur kalan 11 işçi kurtarıldı

Çin’in doğusundaki Shandong eyaletinde meydana gelen maden patlamasının ardından ocakta mahsur kalan 11 işçi, kazadan iki hafta sonra dün (24 Ocak) kurtarıldı. Madenin bulunduğu Yantai bölge yetkilileri, ilk madencinin pazar sabahı 11.35’te çıkarıldığını ve madencilerin aşırı kilo verdiğinin görüldüğünü söyledi.

Çin’in kuzeydoğu kıyısındaki Shandong eyaletinin önemli bir altın üretim bölgesi olan Yantai şehrindeki Hushan altın madeninde 10 Ocak Pazar günü meydana gelen patlamada toplam 22 işçi yeraltında mahsur kalmıştı. Arama kurtarma ekiplerinin açtığı bir tünel aracılığıyla haberleşen madenciler çarşamba (20 Ocak) günü gönderdikleri notta, “Arama kurtarmanın durmayacağını umuyoruz. Umudumuz var. Teşekkürler” yazmıştı. Çin haber ajansı Xinhua’nın aktardığına göre ise notta maden patlaması sırasında kafasına aldığı darbeyle ölen bir kişinin de olduğu belirtildi.

Yantai bölge yetkilileri pazar (24 Ocak) günü yaptığıkları açıklamada, mahsur kalan 11 işçinin kurtarıldığını duyurdu. Madencilerin yüzeye iki veya üç kişilik gruplar halinde çıkarıldığını ve bazılarının sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. Diğer 10 madenci hakkında ise henüz bir haber alınamadığı ve arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği açıklandı.

Çin Ulusal Maden Güvenliği İdaresi’ne göre, Çin dünyanın en tehlikeli madenlerine sahip ve geçen yıl mayın patlamalarında 573 kişi hayatını kaybetti. Xinhua’nın aktardığına göre, Çin maden koşullarını son yıllarda iyileştirdi ve 1949’dan bu yana Çin’de kömür madeni patlaması yaşanmadı.

Ancak alınan önlemlere rağmen geçen eylül ayında Çin’de kömür madeninde karbon monoksit zehirlenmesinden en az 16 kişi ölmüş ve aralık ayında yine bir kömür madeninde gaz zehirlenmesinden dolayı 23 madenci hayatını kaybetmişti.

Derleyen: Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.