Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB Merkez Konsey Üyesi Dr. Halis Yerlikaya ile söyleşi: “Diyarbakır’da koronavirüs testlerinde pozitif oranı yüzde 50’den yüzde 3’e düştü”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, Diyarbakır’da daha önce yapılan koronavirüs testlerinde pozitif çıkma oranının yüzde 50-60 civarında olduğunu, bu oranın yüzde 3’lere düştüğünü söyledi. Dr. Yerlikaya, başından beri Sağlık Bakanlığı’nın vaka sayısı konusunda şeffaf davranmadığını ancak ilk defa TTB ve Sağlık Bakanlığı’nın sayılarının uyuştuğunu da belirterek, “Diyarbakır’da şimdiye kadar 18 bin 700 kişi aşılandı, aşının sağlık çalışanları üzerinde psikolojik açıdan olumlu bir etkisi oldu. Ama aşının koruyucu olması için ikinci dozunun da yapılması gerekir” dedi.

TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, Diyarbakır’daki koronavirüs vakalarındaki son durum, aşılanma çalışmaları ve mutasyona uğrayan virüs ile ilgili Medyascope’a açıklamalarda bulundu. Dr. Yerlikaya, Kasım 2020’nin ilk haftasından beri koronavirüs vaka sayılarında düşüş yaşandığını belirterek, “Bir dönem hastanelerde hasta yatıracak yer bulunmazken şu anda salgın hastanesi olan Gazi Yaşargil Hastanesi’nde 34’ü yoğun bakımda ve 38’i normal serviste koronavirüs hastası yatıyor. Daha önce yapılan testlerde pozitif oranı yüzde 50 ve 60 iken şimdi bu oran yüzde 3’e düştü. Hatta bir hastanede bir günde yapılan testlerde sıfır pozitif vaka çıktı. Bu düşüşte kısıtlamaların, Sağlık Bakanlığı’nın gerçek sayıları açıklaması ile vatandaşın daha tedbirli davranmasının etkisi var. Ama her şeye rağmen tedbiri elden bırakmamak gerekiyor” diye konuştu.

Aşılanmanın iyi bir organizasyon ile kısa sürede yapıldığını söyleyen Yerlikaya, “Diyarbakır’da şu ana kadar büyük kısmı sağlık çalışanları olmak üzere 18 bin 700 kişi aşılandı. Sağlık çalışanların üçte ikisi aşılandı. Aşının sağlık çalışanları üzerinde psikolojik açıdan olumlu bir etkisi oldu. Diyarbakır’da sağlık çalışanların önemli bir kısmı virüse yakalanmıştı ve 17 arkadaşımız yaşamını yitirmişti. Ama aşının koruyucu olması için ikinci dozunun da yapılması gerekir” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın salgının başından beri şeffaf davranmadığını, vaka ve ölüm sayılarını gizlediğini belirten Yerlikaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama son dönemlerde TTB ve kamuoyunun baskısıyla açıklanan sayılar ile birlikte ilk defa TTB ile Sağlık Bakanlığı’nın sayılarının uyuştuğunu görüyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.