Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Birdwatch: Twitter’ın gerçekdışı paylaşımlar ile mücadelesinde yeni özellik

Twitter, yanlış bilgi ve gerçekdışı paylaşımlar ile mücadele etmek için “Birdwatch” isimli uygulamayı hayata geçiriyor. Topluluk odaklı bir yaklaşım olan Birdwatch kapsamında kullanıcılar, paylaşımlardaki yanıltıcı bilgilere not düşerek diğer kullanıcıları paylaşım hakkında uyarabilecek.

Twitter, gerçekdışı ve yanlış bilgi ile mücadele etmek için geliştirdiği “Birdwatch” uygulamasını pazartesi günü (25 Ocak) tanıttı. Twitter’ın resmi blog sayfasından yapılan açıklamada, kullanıcıların paylaşımlarındaki yanıltıcı bilgileri fark etmesine ve alternatif bilgi paylaşımı için not yazmalarına imkan tanıyan yeni bir program başlatıldığı bildirildi. Deneme uygulamalarına sonbaharda başlanan özelliğin pilot programı da Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) kullanıcılar için aktive edildi. 

Deneme aşamasında olan Birdwatch’ta, “Yanlış bilgi içerdiğini düşündüğünüz paylaşıma not düşün” yazılı bir ibare bulunacağı ve kullanıcıların böylece diğer kullanıcıların yaptıkları paylaşımlar hakkında uyarıda bulunma imkanı olacağı da açıklanan bilgiler arasında.

Birdwatch ile birlikte gelen diğer bir yenilik ise puan sistemi. Puan sistemi ile birlikte, yanlış bilgi içerdiği düşünülen bir paylaşım için toparlanan notlar ile üçüncü şahıslara puan verme imkanı tanınacak.

“Yardımınıza ihtiyacımız var” çağrısı

Twitter’ın kurumsal hesabı Twitter Support’tan yapılan duyuruda, “Herkesi bu programa kaydolmaya ve katılmaya davet ediyoruz. Grup ne kadar geniş ve çeşitli olursa, yanlış bilgileri etkili bir şekilde değerlendirmek de bir o kadar iyi olacaktır. Bu konuda yardımınıza ihtiyacımız var” denildi.

Kullanıcılar, Birdwatch’un pilot programına katılmak için buradan başvuru yapabiliyor.

Pilot program için ilk etapta sınırlı sayıda katılımcı kabul edecek olan Twitter, kademeli bir şekilde pilot programdaki kullanıcı sayısını artırmayı planlıyor.

Onaylanmış Birdwatch kullanıcıları, yanlış bilgileri içeren tweetleri seçip, bu tweetlere kendi notlarını ekleyebilecek ve birbirlerinin notları üzerinde yorumlar yapabilecek. “Bilgi doğrulama işleminden” geçen tweetler özel bir sayfada gösterilecek fakat şirket, uzun vadede bu tweetlerin doğrudan ana sayfada gösterileceğini açıkladı. 

Twitter, Birdwatch ile birlikte bilgi doğrulama konusundaki yükü çalışanlarının sırtında almış olacak. Diğer teyit platformları gibi direkt olarak “doğru” veya “yanlış” etiketlerinin kullanılmayacağı Birdwatch’un öncelikli hedefi kullanıcılar için “işe yarar bir bağlam” sunabilmek. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.