Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Osman Kavala’nın avukatlarından beraat kararı bozulan Gezi davasına dair açıklama: ‘‘Yaşanan gelişmeler, ‘yeni yargı reformu’ konusunda ne ölçüde umutlu olunabileceğini gösterecek niteliktedir’’

İstanbul İstinaf Mahkemesi’nin, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Gezi davasında dokuz sanık için verilen beraat kararını bozmasına dair açıklama yapan Osman Kavala’nın avukatları, ‘‘Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının içeriğini dikkate almayan ve siyasi nitelikli yargı kararlarıyla ilgili endişeleri destekleyen bir karardır’’ dedi. 

Kavala’nın avukatları, İstanbul İstinaf Mahkemesi’nin, ‘‘anayasayı ihlal’’ suçlamasını içeren dosyanın birleştirilmesi talebine dair ise şu değerlendirmeyi yaptı: ‘‘Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), incelenen bu iddia hakkında Kavala’nın hak ihlaline uğradığına ve derhal serbest bırakılmasına karar vermiştir.’’ 

Avukatlar ayrıca, Kavala’nın tutukluluğunun, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin üç maddesini ihlal ettiğine hükmeden AİHM kararına da değinerek, ‘‘İstanbul İstinaf Mahkemesi’nin geçen hafta aldığı karar, AİHM kararının içeriğini dikkate almayan ve siyasi nitelikli yargı kararlarıyla ilgili endişeleri destekleyen bir karardır’’ dedi.

Kavala hakkındaki tüm kararların, AİHM’nin aldığı kararları yok sayarak alındığını belirtilen açıklamada, ‘‘Bu gelişmeler, yeni yargı reformu paketi konusunda ne ölçüde umutlu olunabileceğini gösterecek niteliktedir’’ denildi.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri: “Kavala kararı rica değil, yasal zorunluluk

Öte yandan Avrupa Konseyi de Kavala’nın tutukluluğunun hâlâ devam etmesine tepki gösterdi. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, ‘‘Bu bir rica değil, bağlayacılığı olan yasal zorunluluktur’’ dedi. 

Buric, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni onaylayan ülkelerin, mahkemenin kararlarına saygı göstermeyi kabul ettiğini belirtirken hükümsüz olarak tutuklanmasının Kavala ve diğer insan hakları savunucularını caydırmak için gizli bir amaç taşıdığını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.