Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupalı liderlerden Biden’a çağrı: “Sosyal medya platformlarının elindeki gücü kontrol altına alalım”

Kamuoyunda “Davos toplantıları” olarak da bilinen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) 2021, salgın koşullarında çevrimiçi olarak başladı ve bu senenin ana teması “the Great Reset” (Büyük Sıfırlama) oldu. WEF’te daha adil ekonomiler, iyilik için teknoloji, jeopolitiğin ötesinde, toplum ve işin geleceği gibi konular tartışılırken Avrupalı liderlerin teknoloji çıkışı çok dikkat çekti. Vaşington’u internet devlerini dizginlemek için işbirliği yapmaya çağıran Avrupalı liderler, tekel oluşumunun engellenmesi gerektiği uyarısında bulundu. 

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) “2021 Davos Gündemi” toplantıları yaklaşık 70 ülkeden 2 binden fazla kişinin katılımıyla çevrimiçi olarak başladı. 25 Ocak Pazartesi günü başlayan çevrimiçi toplantıların, 29 Ocak’a kadar devam etmesi bekleniyor. Çevrimiçi toplantılar tüm hızıyla sürerken toplantıların ikinci gününde, Almanya ve Avrupa Birliği’nden (AB) gelen “sosyal medya devlerinin gücünü dizginleyelim” çıkışı dikkat çekti.

Forumun ikinci gününde (26 Ocak) konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, sosyal medya platformlarının gücünden yakınarak, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ve ekibiyle işbirliği yapmayı umduğunu söyledi. İnternet ve sosyal medyada tekelleşmenin günden güne arttığını ve tekel sorununun uluslararası bir gündemde ele alınması gerektiğini savunan Şansölye Merkel, “Umuyorum, tekellerin ortaya çıkmasını engellemek amacıyla, gelecekte küresel olarak rekabet hukukunun merkezi rolünü sağlamlaştırmayı başaracağız” dedi.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de toplantıdaki konuşmasında aynı konuya değindi. Von der Leyen, internet devleri hakkındaki düzenlemeler yapılması için ABD’yi de girişimlerine katılmaya davet ederek, “Birlikte dünya çapında geçerli olacak kurallar kitabı oluşturalım” çağrısında bulundu.  

“Çevrimiçi platformların iş modelinin sadece özgür ve adil rekabete değil, aynı zamanda demokrasilerimize, güvenilirliğimize ve bilgilerimizin kalitesine de etkisi bulunuyor. Bu yüzden büyük dijital şirketlerin elinde olan bu muazzam gücü kontrol altına almamız gerekiyor. Çünkü çevrimdışı dünyada değer verdiğimiz değerlere, çevrimiçi dünyada da saygı duyulmasını istiyoruz” diyen von der Leyen, ABD’deki Kongre baskını ve eski Başkan Donald Trump’ın sosyal medya hesaplarının kapatılması ile ilgili de konuştu. “İfade özgürlüğüne böylesi ciddi bir müdahale yalnızca şirket kurallarına dayanmamalı. Böylesine geniş kapsamlı kararlar için yasal bir çerçeve olması gerekiyor” diyen von der Leyen, internet şirketlerini birçok konuda daha fazla sorumluluk almaya davet etti.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.