Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Madrid’deki feminist duvar resmi, aşırı sağcı parti üyelerinin yıkımından kurtarıldı

Madrid’de bir spor merkezinin duvarına çizilmiş, aralarında Nina Simone, Rosa Parks ve Frida Kahlo’nun da bulunduğu 15 öncü kadının resmi, aşırı sağcı parti üyelerinin yıkım girişiminden son anda kurtarıldı.

İspanya’nın başkenti Madrid’in Ciudad Lineal ilçesinde 2018’de belediye meclisinin inisiyatifi ile bir spor salonunun duvarına yaptırılan resim, cinsiyet eşitliğine dikkat çekiyordu. 15 başarılı kadının resminin bulunduğu duvarda ayrıca, “Yeteneğiniz cinsiyetinize bağlı değildir” ibaresi de yer alıyordu. 

Ataerkil düzende var olmayı başarmış önemli kadın aktivist, ressam, tenisçi ve benzeri isimlerin yüzlerinin yer aldığı duvar, geçen hafta perşembe günü (21 Ocak) aşırı sağcı Vox Partisi tarafından ilçe belediye meclisinde gündeme getirildi ve “siyasi bir mesaj” içerdiği gerekçesiyle duvar resminin kaldırılması yönünde önerge verildi. Resmin spor ile bağlantılı bir içerikle değiştirilmesi gerektiğini savunan önergeyi mecliste, muhafazakâr Halk Partisi (PP) ve merkez-sağ Vatandaşlar Partisi de destekledi. . Böylelikle yerel meclis, duvar resminin kadın ve erkek paralimpik atletleri onurlandıran bir resim ile değiştirilmesine karar verdi.

Ancak alınan karar, ilçe sakinlerini kızdırdı ve protestolara yol açtı. Karara karşı başlatılan imza kampanyasıyla 56 bin kişiden imza toplandı. Sol görüşlü Más Madrid partisi de salı günü duvar resmini korumak için acil bir önerge sundu. İlçe belediye meclisine sunulan önerge, önergeye destek veren Sosyalist Parti ve oyunu değiştiren merkez-sağ Vatandaşlar Partisi’nin desteği sayesinde kabul edildi.  

Aşırı sağcı Vox Partisi, Vatandaşlar Partisi’ni oy verenlerine sadık olmamakla suçlarken Madrid Belediye Başkan Yardımcısı Vatandaşlar Partisi Üyesi Begoña Villacís duvar resmi için, resmin hayranı olmasa da başkalarının isteklerine saygı duyduğunu söyledi. “Politikamız bir şeyler yapmaktır, bir şeyleri silmek değil” diyen Villacís “Ben çeşitlilik içeren bir şehir istiyorum. Ben sadece bana oy veren insanları yönetmiyorum ve hoşunuza gitmeyen şeylere saygı duymak, bir bütün olarak şehrin belediye başkan yardımcısı rolü ile birlikte geliyor” sözleriyle alınan karara saygı duyduğunu belirtti.

Kaynak Haber: The Guardian

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.