Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM’nin 1 milyondan fazla kişinin katıldığı iklim değişikliği anketinin sonuçları açıklandı: Katılımcıların üçte ikisi iklim değişikliğini “küresel acil sorun” olarak görüyor

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) 50 ülkeden 1,2 milyon katılımcıyla düzenlediği geniş kapsamlı ankete göre, nüfusun üçte ikisi iklim değişikliğinin “küresel bir acil sorun” olduğunu düşünüyor. 

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Oxford Üniversitesi’nin işbirliğiyle düzenlenen “Halkın İklim Oyu” (The Peoples’ Climate Vote) anketine 50 ülkeden 1,2 milyon insan katıldı. Sonuçlara göre katılımcıların üçte ikisi (yüzde 64’ü) devam eden koronavirüs salgınına rağmen iklim krizini “küresel bir acil durum” olarak görüyor.

2020 yılının ekim ve aralık ayları arasında düzenlenen katılımcıları, çoğunlukla 14-18 yaş grubundaki gençlerden oluşuyor. Anket, bugüne kadar iklim değişikliği hakkında yapılan en kapsamlı anket olarak kabul ediliyor. 

Anket sonuçlarına göre yaş, cinsiyet ve eğitim seviyesi, katılımcıların iklim değişikliği üzerine görüşlerini etkileyen en önemli faktörler olarak dikkat çekiyor. Ancak anket sonuçlarına göre katılımcıların yaşı, iklim değişikliği hakkındaki görüşlerinde çok önemli bir fark yaratmıyor. Ankete katılan 14-18 yaş grubundaki gençlerin yüzde 69’u iklim değişikliğinin acil bir sorun olduğunu düşünürken 60 yaş üstü katılımcılarda bu oran yüzde 58’e düşüyor. Uzmanlar, bu veriler göz önüne alındığında farklı nesillerin iklim değişikliği görüşlerinde büyük bir fark olmadığını düşünüyor.

Ankete göre Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avustralya, Kanada ve İngiltere’de kadınlar, iklim değişikliğinin küresel aciliyeti konusunda erkeklere oranla daha endişeli. Hindistan, Gürcistan, Vietnam ve Nijerya’da ise durum tam tersi. Bu ülkelerdeki katılımcılar arasında iklim değişikliğini acil bir sorun olarak gören erkekler, kadınlardan yüzde 9 ila 12 daha fazla.  

Bununla beraber, anket sonuçlarına göre katılımcılarının eğitim seviyesi arttıkça iklim değişikliği hakkındaki endişesi de artıyor. UNDP İklim Değişikliği Strateji Danışmanı Cassie Flynn, bu durumu “Hangi ülkeden olduğunuz, yaşınız çok önemli değil ama eğitim gerçekten önemli” sözleriyle açıklıyor.

Halkın İklim Oyu anketinde insanlara ayrıca, iklim değişikliği ile mücadelede destekledikleri çözüm ve politikalar da soruldu. Ankete katılanların iklim krizi konusunda en çok destekledikleri çözüm, ormanların ve toprakların korunması oldu. Güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir enerjilerin kullanımının artması, iklim dostu tarım uygulamalarına geçilmesi ve çevre dostu işletmelere ve kuruluşlara daha fazla yatırım yapılması ankete katılanlar tarafından destek gören diğer politika önerileri oldu.

Ankete İtalya ve İngiltere’den katılanların yüzde 81’i iklim değişikliğinin küresel bir acil sorun olduğunu düşünürken Moldova, yüzde 51’lik oranla iklim krizi konusunda en az endişeli ülke oldu.

Türkiye’de 18 yaş altındaki gençler arasında iklim değişikliğinin acil bir durum olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 73 olarak açıklandı.

Flynn, yakın geçmişte Avustralya ve Kaliforniya’da çıkan orman yangılarının, Karayipler’deki kasırgaların ve Güneydoğu Asya’daki sel baskınlarının insanları korkuttuğunu ve iklim değişikliği konusunda daha fazla endişelenmelerine neden olduğunu belirtti.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.