Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hisseleri beş günde yüzde 800 değer kazanan GameStop şirketi finans merkezi Wall Street’i karıştırdı, ABD Hazine Bakanlığı konuyu takibe aldı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli bilgisayar ve konsol oyunu şirketi GameStop’un hisseleri bir hafta içinde yüzde 800’ün üzerinde değer kazandı. GameStop’un yanı sıra Blackberry, Nokia, iRobot, Virgin Galactic şirketlerinin de hisse değerleri önemli ölçüde yükseldi.

Beş gün önce hisse değeri 42,59 dolardan kapanan ve 2015’ten beri düzenli şekilde değer kaybeden GameStop hisselerinin değeri bugün (28 Ocak) 347,51 dolara yükseldi.

Ama GameStop’un son günlerde hisse değerlerinin sergilediği şaşırtıcı performans ve şirketin kârlılığı arasında hiçbir bağlantı yok. GameStop, yıllardır küçülen bir şirket olmasının yanı sıra koronavirüs salgını, sokağa çıkma yasakları ve dükkanların kapatılması ile 2020 yılında yüzde 30 küçüldü. Bu küçülme, aynı zamanda oyunların dağıtılma sisteminin değişmesinden de kaynaklandı. 2009’da, bilgisayar ve konsol oyunlarının yüzde 80’i fiziki mağazalar tarafından satılıyordu. Bugün ise oyunların dijital ortamda satışının yaygınlaşmasıyla birlikte, fiziki mağazada satılan oyun oranı yalnızca yüzde 17 ve bu oran her sene düşüyor.

Bu sebepleri göz önünde bulunduran, Wall Street yatırım şirketi Melvin Capital, GameStop’un yakın zamanda ya batacağını ya da hisse değerinin daha da düşeceğini tahmin etmişti. Bu tahmin doğrultusunda, Melvin Capital, GameStop’ın da aralarında olduğu bazı şirketlerin milyarlarca dolar değerindeki hisselerini açığa satmayı planladı.

Melvin Capital’ın hedefi, borç aldığı milyarlarca dolar ile GameStop hisselerini başka kişilere veya firmalara satmak için anlaşmak, satış gününde anlaşıldığı fiyattan daha düşük bir fiyata hisseleri satın almak ve aradaki fark ile kâr etmekti. Yani kısa pozisyon almaktı. Fakat işler, Melvin Capital’in planladığı gibi gitmedi ve 3,75 milyar dolar kaybetti. Bu devasa kaybın tek sebebi ise bir internet forumu. 

Reddit, 2005 yılında hizmet vermeye başlayan bir internet forumu. İçeriği tamamen 330 milyon kullanıcısı tarafından oluşturulan Reddit’in, her konuda içeriği var. Bu sayfalardan bir tanesi de Melvin Capital’ın baş düşmanı ”r/wallstreetbets” sayfası kullanıcıları. 

r/wallstreetbets, yakın bir zamana kadar sadece basit bir borsa sayfasıydı. Kullanıcılar sadece borsa tüyoları ve teorilerini, kazandıkları zaman sevinçlerini, kaybettikleri zaman kederlerini paylaşıyorlardı. 

2008 krizinden beri ABD halkında, New York kentindeki finans merkezi Wall Street’e karşı olumsuz bir bakış var. 2020 yılında, eski ABD Başkanı Donald Trump hükümetinin, koronavirüs salgını sebebiyle halka değil Wall Street’e trilyonlarca dolar değerinde yardım etmesi, bu durumu daha da kötüleştirdi.

Melvin Capital, r/wallstreetbets’ın birçok kullanıcısının çocukluk hatıralarında yer alan GameStop şirketini hedef aldığı gün, aslında farkında olmadan r/wallstreetbets kullanıcılarına savaş açmış oldu. Melvin Capital bu savaşı şu anda kaybediyor. 

r/wallstreetbets, 4,6 milyon kullanıcısını harekete geçirdi ve bu küçük yatırımcılar, Melvin Capital’ın kısa pozisyonuna karşı GameStop ve diğer şirketlerin hisselerini satın almaya başladı. GameStop’un bu mucizevi hisse değer artışının arkasındaki sebep, bu kadar basit.

r/wallstreetbets kullanıcıları, büyük Wall Street şirketine karşı pozisyon aldılar ve bu hamle hisse fiyatlarını sekize katladı. 

Melvin Capital ise bu gelişme karşısında boş durmadı. r/wallstreetbets’e göre, Melvin Capital’ın talepleri karşılığında r/wallstreetbets, Reddit tarafından geçici olarak kapatıldı. Reddit bu kapatılmanın sebebini nefret içeren konuşmalar ve bu konuşmaların Reddit’in kullanıcı kurallarını ihlal etmesi olarak gösterdi. Ancak tepkiler üzerine r/wallstreetbets sayfası, tekrar açıldı. 

Bu olağanüsütü durumun tüm dünyaya yayılması uzun sürmedi. Dün akşam, Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk bile konuyla ilgili bir Tweet attı.

Musk’ın konuyla ilgili Tweet atması, hisse değerlerinin daha da yükseleceği doğrultusunda spekülasyona sebep oldu. 

Son olarak Beyaz Saray da yaşananlara müdahil oldu. Beyaz Saray Basın Yetkilisi Jen Psaki, Hazine Bakanı Janet Yellen’ın gelişmeleri takip ettiğini bildirdi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.