İstanbul’da çok sayıda farklı üniversiteden öğrenciler, tutuklu arkadaşlarının serbest bırakılması talebiyle Kadıköy’de İskele Meydanı’nda buluştu. Festival Park’a yürüyen öğrenciler, “Gençlik Dayanışma Sahnesi” etkinliğinde “Tüm siyasi tutsaklar serbest bırakılsın” çağrısı yaptı.
Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınması ve daha sonra tutuklanmasıyla başlayan protestolarda tutuklananlar için üniversite öğrencileri Kadıköy’de toplandı. Çeşitli üniversitelerden gelen öğrenciler, İskele Meydanı’ndan Festival Park’a yürüdü.
Kadıköy’deki eyleme katılan bir öğrenci, “Ülkemin geleceği için buradayım. Baskılar bizi yıldırmayacak. Şu anda fiili diktatörlük var. İktidarda kalmak için ülkeyi karanlık kuyulara sürüklüyorlar. Bu ülkede bir geleceğimiz yok, o yüzden korkum yok” dedi.
Kadıköy'deki eyleme katılan bir öğrenci:
— Medyascope (@medyascope) April 8, 2025
"Ülkemin geleceği için buradayım. Baskılar bizi yıldırmayacak"
"Şu anda fiili diktatörlük var. İktidarda kalmak için ülkeyi karanlık kuyulara sürüklüyorlar"
"Bu ülkede bir geleceğimiz yok, o yüzden korkum yok"
@MuratTursan &… pic.twitter.com/42uG5I6cP3
Eyleme katılan bir başka öğrenci ise şöyle konuştu:
“İçeride suçsuz yere tutulan arkadaşlarımız için buradayım. Üniversiteliler olarak buradaysak haksızlıklara dur demek için.”
Kadıköy'deki eyleme katılan bir öğrenci:
— Medyascope (@medyascope) April 8, 2025
"İçeride suçsuz yere tutulan arkadaşlarımız için buradayım"
"Üniversiteliler olarak buradaysak haksızlıklara dur demek için"
@MuratTursan & @alidenizcakir pic.twitter.com/UQjDDhSm2s
Öğrenciler slogan atarak yürüdü
Öğrenciler “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı. Polis ablukasını aşan öğrenciler Festival Park’a ulaştı.
İstanbul, İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, Galatasaray, Marmara ve Sabancı üniversitelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda üniversiteden öğrenci eyleme katıldı. Tutuklu öğrencilerin isimleri tek tek okundu.
Öğrenciler alkış ve sloganlarla dayanışma konserinin yapılacağı Festival Park'a yürüyor@MuratTursan & @alidenizcakir pic.twitter.com/xU7oKBQa8I
— Medyascope (@medyascope) April 8, 2025Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Aileler çocuklarının özgürlüğünü istedi
Eyleme tutuklu öğrencilerin aileleri de katıldı. 23 yaşındaki Kaan Kütük’ün annesi yaşadıklarını anlattı, “Oğlum Saraçhane’de darp edildi, burnu kırıldı, kafasında dikiş var, kaburgası ağrıyor, nefes almakta zorlanıyor” dedi.
Veli Mert Aktoprak’ın annesi konuştu, “Çocuğumun Vatan’a alındığını öğrendim, tek başıma gittim, bilgi vermediler. Ertesi güne kadar bekledim, görmedim. Onurlu, dik duran bir evlat yetiştirdim” diye konuştu.
Protestolarda tutuklanan öğrencilerin aileleri de Kadıköy'de bir araya geldi@MuratTursan & @alidenizcakir pic.twitter.com/lzCsZu1kc9
— Medyascope (@medyascope) April 8, 2025
Oğlu protestolarda tutuklanan bir vatandaş:
— Medyascope (@medyascope) April 8, 2025
"Benim bir oğlum cezaevinde ama bugün buradaki bütün herkes benim oğlum, benim evladım"@alidenizcakir & @MuratTursan pic.twitter.com/f8kIFHsTe1
“Demokratik hakları savunmak suç değildir”
Festival Park’ta 15 üniversite adına ortak bildiri okundu, “İmamoğlu’nun diploma iptaliyle başlayan demokrasi seferberliğini öğrenciler olarak biz sırtladık. Beyazıt’taki barikatı aşıp Saraçhane’yi direniş alanına çevirdik” denildi.
Bildiri şöyle devam etti:
“Demokratik hak ve özgürlükleri savunmak suç değildir. Tutsak olan arkadaşlarımızın baskılarının hiçbir hukuki dayanağı yoktur. Siyasi tutsakların derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.”
Sanatçılar da destek verdi
Gençlik Dayanışma Sahnesi’nde Adamlar, Dolu Kadehi Ters Tut, Yaşlı Amca gibi gruplar sahne aldı. Sanatçı Ufuk Beydemir, “Öğrencilerin gösterdiği dayanışma hepimize güç veriyor. Sanatçılar olarak yanınızdayız” dedi.
Bir lise öğrencisi, “Onların küçümsediği Z kuşağı, zincirleri kıran kuşak olacak” ifadesini kullandı. Konser öncesi söz alan bir öğrenci, “İşkence insanlık suçudur, erkek devlet şiddetine karşı bir araya geldik” diye konuştu.
- Ekrem İmamoğlu’na düzenlenen operasyonla ilgili tüm haberlerimizi buradan okuyabilirsiniz.
- Ekrem İmamoğlu’na düzenlenen operasyonla ilgili tüm videolarımızı buradan izleyebilirsiniz.