Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polonya’da kürtaj yasağının yürürlüğe girmesiyle protestocular tekrar sokaklarda: “Keşke hükümetimi kürtajla aldırabilsem”

Polonya’da kürtaj yaptırma koşullarını zorlaştıran Anayasa Mahkemesi kararı, çarşamba günü resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Binlerce Polonyalı, kararın yürürlüğe girmesiyle başkent Varşova’nın sokaklarını doldurdu.

Polonya Anayasa Mahkemesi, 22 Ekim’de aldığı bir kararla fetüsün kusurlu olduğu durumlarda yapılan kürtajların anayasayı ihlal ettiğine karar vererek, ülkede kürtajı neredeyse tamamen yasaklama kararı almıştı. Aylardır protesto edilen karar, 27 Ocak Çarşamba günü resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Binlerce Polonyalı, kararı protesto etmek için soğuk havaya rağmen çarşamba günü (27 Ocak) başkent Varşova’nın sokaklarına döküldü.

Protestocular, “Ben düşünüyorum, ben hissediyorum, ben karar veririm” ve “Terör değil özgür seçim” sloganları eşliğinde, karar için Anayasa Mahkemesi’ne başvuran ve kürtaj karşıtlığıyla bilinen iktidar partisi Hukuk ve Adalet Partisi’nin (PiS) genel merkezine yürüdü.

Polonya’nın önde gelen kadın hakları aktivistlerinden Marta Lempart, çarşamba günü bir televizyon kanalına verdiği demeçte kararla ilgili şunları söyledi: “Şu anda yetersizlik, yolsuzluk ve devlet kurumlarında çürümeyle baş ediyoruz. Bu yüzden en iyi bildikleri şeyi yapıyorlar: Vatandaşın hak ve özgürlüklerini ellerinden alıyorlar. Bu, kadınlar ile ilgili ama aynı zamanda Hukuk ve Adalet Partisi’nin nefret ettiği diğer tüm azınlık ve çoğunluklarla da ilgili.”

PiS’in daha önce, şiddetli gösteriler nedeniyle askıya aldığı Anayasa Mahkemesi kararının çarşamba günü aniden resmi gazetede duyurularak hayata geçirilmesi ülkedeki muhalif milletvekilleri tarafından da eleştirildi. 

Varşova Belediye Başkanı Rafał Trzaskowski, hükümete, “Sokaklara çıkardığınız insanlar yalnızca kadınlar değil, bu durumdan sıkılan tüm insanlardır” diyerek seslendi ve kararın Polonyalılar’ın iradesine aykırı olduğunu söyledi.

Göstericiler “Keşke hükümetimi kürtajla aldırabilseydim” yazılı dövizler taşıdı.

Polonya’da kürtaj yasası

Polonya, halihazırda Avrupa’nın en kısıtlayıcı kürtaj yasalarından birine sahip. İsteğe bağlı kürtajın yasak olduğu Polonya’da, yürürlüğe giren karardan önce yalnızca üç durumda kürtaj yasal sayılıyordu: fetal anormallikler, tecavüz veya ensestten kaynaklanan gebelikler ve hamileliğin risk oluşturduğu gebelikler.  

Ülkede geçen yıl yapılan 1.100 kürtaj operasyonundan 1.074’ünün fetal anormallik sebebiyle yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda, uygulanmaya başlanan kürtaj kısıtlaması kararının ülkede birçok kadını, yasadışı gebelik sonlandırma faaliyetlerine veya kürtaj için yurtdışı gitmeye teşvik etmesi bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi’nden çıkan son karar, bundan sonra kürtajın yalnızca tecavüz ya da annenin hayatının tehlikede olması durumlarında yasal olarak yapılabileceği anlamına geliyor. Ülkede, 1993 yılından bugüne kadar fetüste ciddi kusur olması durumunda kürtaja izin veriliyordu. 

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.