Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump destekçisi “Proud Boys” grubunun lideri eski FBI muhbiri çıktı

Amerika Birleşik Devletleri’nde, 6 Ocak günü Kongre binasını basan gruplar arasında olan aşırı sağcı “Proud Boys” (Gururlu Çocuklar) grubunun lideri Enrique Tarrio’nun bir dönem yerel ve federal emniyet güçlerine muhbirlik yaptığı ortaya çıktı. Tario, muhbirlik yapıp yapmadığı yönündeki sorulara “Hatırlamıyorum” yanıtını verdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), yeni Başkan Joe Biden’ın seçim zaferinin tescil edileceği 6 Ocak günü düzenlenen Kongre baskınında parmağı olan “Proud Boys” grubunun lideri Enrique Tarrio’nun (37) bir dönem yerel ve federal emniyet güçlerine muhbirlik yaptığı ortaya çıktı. 

Reuters’ın paylaştığı bilgilere göre Tarrio 2012 yılında, çaldığı diyabet testlerini piyasadan yüksek fiyata satarak dolandırıcılık yaptığı suçlamasıyla yakalandıktan sonra, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) için gizli operasyonlarda rol almayı kabul ederek ceza indirimi aldı.

Proud Boys’un lideri Enrique Tarrio

Mahkeme tutanaklarına göre, Tarrio’nun, ikamet ettiği Miami’de 2014 yılında görülen davası sırasında salonda bulunan bir federal savcı, bir FBI ajanı ve Tarrio’nun avukatı, Proud Boys’un liderinin uyuşturucu, kumar ve insan kaçakçılığını içeren çeşitli davalarda bir düzineden fazla insanın yargılanması konusunda FBI’a yardım ettiğini kabul etti.

Tarrio’nun o dönemki avukatı Jeffrey Feiler, müvekkilinin çok sayıda soruşturmada gizli bir şekilde çalıştığını doğrulayarak, “Tarrio, üretken bir işbirlikçiydi” dedi. Dava ile ilgili ayrıntıları hatırlamadığını söyleyen Feiler, mahkemeye verdiği bilgilerin kolluk kuvvetleri ve savcı tarafından doğrulanan bilgilere dayandığını da sözlerine ekledi.

Tarrio ise muhbirlik yapıp yapmadığı yönündeki soruları cevaplamayı reddetti ve tutanaklarda yazılanların hiçbirini “hatırlamadığını” belirtti. Tarrio ayrıca, dolandırıcılık yaptığı gerekçesiyle 2012’de kendisine verilen cezanın 30 aydan 16 aya indirildiğini kabul etti ancak bu ceza indiriminin muhbirlik yaptığı gerekçesiyle değil mahkemenin davası hakkındaki sorularını “açıklığa kavuşturduğu” gerekçesiyle verildiğini öne sürdü.

Tarrio’nun davasında hazır bulunan eski federal savcı Vanessa Singh ise Tarrio hakkında tutanaklarda yazılanların hepsinin doğru olduğunu belirtti.

Tarrio, 6 Ocak’taki Kongre baskınından iki gün önce başkent Vaşington’a gelmiş ve gözaltına alınmıştı. Tarrio hakkında, eski Başkan Donald Trump’ın destekçileri tarafından aralık ayında düzenlenen bir gösteri sırasında “Black Lives Matter” bayrağını yakmak ve iki adet otomatik silah şarjörü bulundurmak suçlamalarıyla dava açılmıştı. Vaşington Yüksek Mahkemesi, haziran ayındaki mahkemesine kadar Tarrio’nun şehri terk etmesine karar vermişti. 

2016 yılında kurulan aşırı sağ “Proud Boys”, Trump yanlısı gösterileri ve karıştığı sokak kavgalarıyla bilinen bir grup. Grup, geçen eylül ayında Trump’ın kendilerine yönelik “Geri çekilin ve hazır olun” çağrısından sonra kamuoyunda daha büyük bir ilgiyle ele alınmaya başladı. 2018 yılında grubun “ulusal başkanı” olan Tarrio, Kongre baskınında yer almasa da “Proud Boys” grubuyla bağlantılı en az beş kişi hakkında Kongre baskınıyla ile ilgili dava açıldı.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.