Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD merkezli otomotiv devi General Motors, 2035 yılına kadar tamamen elektrikli araç üretimine geçmeyi planlıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) en büyük otomobil üreticilerinden General Motors (GM), 2035 yılına kadar fosil yakıtlı motor üretimini kademeli olarak azaltıp durdurmayı planladığını duyurdu.

GM, 2040 yılına kadar karbon nötr hale gelmeyi planladıkları yönündeki duyurusunu, sera gazı emisyonlarıyla mücadele etme ve elektrikli araç satışlarını önemli ölçüde artırma sözü veren ABD Başkanı Joe Biden‘ın göreve gelmesinden bir hafta sonra yaptı.

Geçen yıl 20 bini elektrikli olmak üzere yaklaşık 2 milyon araç satan GM, kasım ayında elektrikli ve otonom araçlara önümüzdeki beş yıl için 27 milyar dolar yatırım yaptığını açıkladı.

GM’un CEO’su Mary Barra, bir süre önce elektrikli araçların üretimini artırıp fosil yakıtlı araç üretimini tamamen sonlandırmak için ciddi adımlar atmaya başlamıştı. Barra, bir çevre savunma örgütü olan Çevre Savunma Fonu (EDF) ile birlikte çalışarak, 2035’e kadar emisyonunu azaltmak ve tamamen elektrikli bir geleceğe sahip olmak için ortak bir vizyon belirlediklerini söylemişti. .

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, geçen eylül ayında, eyaletin 2035’ten başlayarak benzinle çalışan yeni binek araç ve kamyonların satışını yasaklamayı planladığını açıklamıştı. Massachusetts dahil olmak üzere birçok eyalet de aynı şeyi yapmayı planladıklarını duyurmuştu.

EDF Başkanı Fred Krupp, GM’nin aldığı bu kararla ilgili, “Bu olağanüstü adımla GM, 2035 yılına kadar araçlardan kaynaklanan kirliliği ortadan kaldırmak için harekete geçmenin tüm otomobil üreticilerinin iş planının temel bir öğesi olması gerektiğini açıkça ortaya koyuyor” dedi.

Önümüzdeki 15 yıl içinde arabalardan egzoz borularını kaldırma hedefinin kesinlikle erişilebilir olduğunu belirten GM ayrıca, 2030 yılına kadar şirketin ABD’deki tesislerine sağlanan enerjinin yüzde yüz yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmeye başlanacağını belirtti.

ABD’de değişen yönetim, odağını temiz enerjiye kaydırırken pazartesi günü (25 Ocak) bir açıklama yapan Başkan Joe Biden, ABD hükümetinin yaklaşık 650 bin araçlık filosunu elektrikli modellerle değiştirme sözü verdi.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.