Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’den Türkiye’ye çağrı: “Libya’dan askerlerinizi çekin”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), yabancı askerlerin Libya’dan çekilmesi için tanınan sürenin dolduğunu işaret ederek Türkiye, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) Libya’daki güçlerini derhal geri çekmelerini istedi. 

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki daimi büyükelçisi Richard Mills, Türkiye, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) Libya’daki tüm askeri operasyonlarını derhal durdurma ve askerlerini geri çekme çağrısında bulundu. 

BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Libya’daki son durumun değerlendirildiği kapalı toplantıda konuşan Mills, Libya’dan tüm yabancı askerlerin çekilmesi için tanınan sürenin dolduğunu belirterek, “Rusya, Türkiye ve BAE dahil tüm yabancı tarafları, Libya’nın egemenliğine saygıya ve Libya’daki askeri müdahaleyi derhal ve tamamen durdurmaya çağırıyoruz” dedi. 

Libya’nın bir dönüm noktasında olduğunu hatırlatan Mills, “Önümüzde Libya’da birleşik bir hükümetle ulusal seçimlerin yapılması ve çatışmanın sona ermesini sağlayacak bir yol var. Libya’daki çatışmalara dahil olan tüm dış aktörler, 23 Ekim’deki ateşkes anlaşması çerçevesinde ülke halkının kendilerinin de istediği gibi, askeri müdahaleleri durdurmalı ve derhal Libya’dan çekilmelidir. BMGK ve uluslararası toplum, Libyalılar’ın aralık ayındaki seçimlere barışçıl ve engelsiz bir şekilde ilerlemelerini sağlamak için çalışmalarını sürdürecektir” diye konuştu.

ABD’nin Birleşmiş Milletler nezdindeki daimi büyükelçisi Richard Mills

Libya’da taraflar 23 Ekim 2020’de BM himayesinde ateşkes anlaşması imzalamış, anlaşma çerçevesinde tüm yabancı güçler ile paralı askerlerin, üç ay içinde ülkeyi terk etmesi istenmişti. Anlaşma kapsamında belirlenen sürenin yarın (30 Ocak) sona ereceği belirtilirken sahada henüz bir değişiklik olmadığı son gelen bilgiler arasında. 

BM’nin verilerine göre, Libya’da yaklaşık 20 bin yabancı askeri güç ve paralı asker bulunuyor. Türkiye, BM tarafından tanınan Trablus merkezli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni desteklerken BAE, Mısır ve Rusya ülkenin doğu ve güneyinde kontrolü elinde bulunduran Halife Hafter’e destek veriyor.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.