Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi’nden iki öğrenci hakkında tutuklama kararı – Av. Levent Pişkin: “Siyasi yönlendirmeyle iki gencecik insan hapse gönderildi”

Boğaziçi Üniversitesi’nde, atanan rektör Melih Bulu’ya karşı eylemler kapsamında açılan sergide “Kâbe fotoğrafının yere serildiği” gerekçesiyle gözaltına alınan öğrencilerden ikisi hakkında tutuklama kararı verildi. Medyascope’a konuşan dosya avukatlarından Levent Pişkin, “Tamamen siyasi bir soruşturma. Siyasi tartışma ve yönlendirmeyle iki tane gencecik insan hapishaneye gönderildi” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde, atanan rektör Melih Bulu’ya karşı eylemler 4 Ocak’tan beri devam ediyor. Eylemler kapsamında okulda düzenlenen, öğrencilerin 150’den fazla sanatçıdan topladığı 400’den fazla eserin yer aldığı sergideki bir çalışma sosyal medyada tepkilere neden oldu. Üzerinde LGBTİ+ bayrakları yer aldığı ve yerde sergilendiği için tepki gösterilen eserde, Kâbe görseli üzerinde bir Şahmeran figürü bulunuyordu.

https://twitter.com/leventpuskin/status/1355604214513283072

Tepkilerin ardından öğrenciler hakkında dün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Üniversitede mezunlar ve öğrencilerin birlikte sürdürdüğü eylemin ardından beş öğrenci akşam saatlerinde gözaltına alındı. Biri serbest bırakılan dört öğrenciden ikisinin tutuklanmasına, iki öğrencinin ise ev hapsine karar verildi.

Dosyanın avukatlarından Levent Pişkin, kararı Medyascope’a değerlendirdi. Soruşturma hakkında “tamamen siyasi bir soruşturma” diyen Pişkin, kararı şöyle yorumladı:

“Türk Ceza Kanunu 216/1’den (Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır) en yüksek cezayı alsalar bile, bu yatarı olmayan bir suç. Burada hangi grubun hangi grubu, hangi grup lehine ya da aleyhine kışkırttığı belli değil. Kamu düzenini bozmaya elverişli nitelikte açık ve somut bir tehlikenin olması gerekiyor, böyle bir halihazırdalık yok. Kamu düzenini sarsacak herhangi bir hareket değil, zira bu kampüste çok kısıtlı bir kitleye yapılan, çok kısıtlı bir kitlenin göreceği bir sergi. Suçun şartları ortada yok.”

Avukat Levent Pişkin, tutuklama kararına itiraz edeceklerini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.