Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’ın kararı: Cep telefonu, internet, radyo ve televizyondan alınan özel iletişim vergisine zam

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cep telefonu ile konuşmaktan, uydu ve kablo ile radyo ve televizyon izlemekten, internet kullanmaktan ve diğer her türlü elektronik haberleşme hizmetinden alınan %7,5 oranındaki özel iletişim vergisini %10’a çıkarmaya karar verdi. Erdoğan’ın kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü (30 Ocak 2021 Cumartesi) nüshasında yayımlanarak yürürlüğe girdi (https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/01/20210130-25.pdf).

Erdoğan’ın kararı Resmi Gazete’de yayımlandığı hali ile bu hizmetlerden yararlanan vatandaşlar için anlaşılır değil. Kararda sözü edilen 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun (https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.3.6802.pdf) “Özel iletişim vergisi” başlıklı 39. maddesi şöyle:  

Özel iletişim vergisi

Madde 39- (Değişik: 16/7/2004-5228/38 md.)

406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu uyarınca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuyla görev veya imtiyaz sözleşmesi imzalamak suretiyle veya 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu uyarınca bu kuruma bildirim yapılması veya bu kurumca kullanım hakkı verilmesi yoluyla yetkilendirilen veya yetkilendirilmiş sayılan işletmecilerin (kablo tv altyapısı üzerinden teknik olarak verilebilecek her türlü hizmetleri dışında, görev sözleşmesi ile ulusal egemenlik kapsamındaki uydu yörünge pozisyonlarının hakları, yönetimi ve işletme yetkisine sahip olanlar hariç);

a) Her nevi mobil elektronik haberleşme işletmeciliği kapsamındaki (ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapılan satışlar dahil) tesis, devir, nakil ve haberleşme hizmetleri %7,5,

b) Radyo ve televizyon yayınlarının uydu platformu ve kablo ortamından iletilmesine ilişkin hizmetleri %7,5,

c) (Değişik: 18/2/2009-5838/14 md.) Kablolu, kablosuz ve mobil internet servis sağlayıcılığı hizmeti %7,5,

d) (Ek: 18/2/2009-5838/14 md.) (a), (b) ve (c) bentleri kapsamına girmeyen diğer elektronik haberleşme hizmetleri %7,5 oranında özel iletişim vergisine tâbidir.

Vatandaş için yeni bir yük

İşte bu kanundaki %7,5 özel iletişim vergisi, Erdoğan’ın kararı ile %10 oldu. Koronavirüs salgını nedeni ile başta eğitim ve öğretim olmak üzere pek çok işin ve hizmetin internet üzerinden yapıldığı, cep telefonu ile haberleşmenin hayatın normal olduğu dönemlere oranla daha da arttığı, pazartesi, salı, çarşamba, perşembe ve cuma günleri gece saat 21.00 ile sabah saat 05.00 arası, cumartesi pazar ise tem gün evde kalındığı için radyo ve televizyonun her zamankinden daha çok izlendiği bu dönemde özel iletişim vergisine yapılan zam, vatandaş için yeni bir yük anlamına geliyor.

Özel iletişim vergisi nedir?

Ülkemizde 1999 yılında meydana gelen Marmara ve Düzce depremlerinin yol açtığı maddi zararı gidermek üzere geçici süreyle ek gelir ve kurumlar vergisi, ek emlak vergisi, ek motorlu taşıtlar vergisi, özel iletişim vergisi, özel işlem vergisi ihdas eden 4481 sayılı kanun yürürlüğe girdi. (https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.4481.pdf)

Kanun başlangıçta “geçici” olsa da ihdas edilen vergilerin bir kısmının tahsilatına, birer yıl süreli uzatmalarla 2003 yılı sonuna kadar devam edildi. AKP’nin iktidarda olduğu 2004 yılının başında yürürlüğe giren 5035 sayılı kanunla da bu vergilerden bir kısmı, diğer vergi kanunlarının kapsamına alındı. Onlardan biri de Gider Vergileri Kanunu kapsamına alınan özel iletişim vergisi oldu. Verginin kapsamı, daha sonra, 5228 sayılı kanunla daha da genişletildi. 

Özel iletişim vergisi, Telgraf ve Telefon Kanunu uyarınca Telekomünikasyon Kurumu ile görev veya imtiyaz sözleşmesi imzalamak veya bu kurumdan ruhsat veya genel izin almak suretiyle telekomünikasyon altyapısı kurup işleten veya telekomünikasyon hizmeti sunan işletmecilerin her nevi mobil telekomünikasyon işletmeciliği kapsamındaki tesis, devir, nakil ve haberleşme hizmetleri, radyo ve televizyon yayınlarının uydu platformu ve kablo ortamından iletilmesine ilişkin hizmetleri ve diğer telekomünikasyon hizmetleri üzerinden alınan bir vergi türü. Bu vergiyi cep telefonu, internet hizmeti faturalarında görebilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.