Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı – Örtülü reklamda gazete ayrımı yok: Sabah, Sözcü, Yeni Şafak, Türkiye ve Akşam ortaklığı

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, basılı gazetelerde yer alan örtülü reklamlara ilişkin, kişisel blogunda bir yazı yayımladı. “Gazetelerde ilan ya da tanıtım sayfası olduğuna dair bir uyarı konulmayan ve mizanpajı ilk bakışta haber sayfalarından ayırt edilemeyen ‘örtülü reklam’ ya da başka bir deyişle ‘dolaylı reklam’ sayfaları giderek artıyor” diye yazan Bildirici, tanık olduğu örneklerden bazılarını şöyle aktardı:

“27 Ocak sabahı Yeni Şafak gazetesini okurken ‘Acaba yanlış mı gördüm?’ diye duraksadım. Geri dönüp Türkiye gazetesine bir daha baktım, evet yanılmıyordum. Yeni Şafak’ın beşinci sayfası ile Türkiye gazetesinin dördüncü sayfasının içeriği tamamen aynıydı. Bu metinler, haber gibi sunulmuştu ama gazetecilik ürünü değildi. Belli ki, bir Halkla İlişkiler şirketi hazırlamıştı bu sayfadaki içeriği. ‘Sigorta’ başlığı altında sigorta şirketleri yöneticilerinin sözlerine yer verilmişti. Şirket yöneticilerinin söylediklerinin sayfadaki yerleri farklıydı sadece, o kadar.”

Ticari Reklam ve Haksız Uygulamalar Yönetmeliği’nin örtülü reklamları yasakladığını hatırlatan Bildirici, yazısını şöyle bitirdi: “‘Örtülü reklam’ ya da ‘örtülü tanıtım’ yapılması ticari reklam kuralları ve gazetecilik etik ilkeleri açısından yanlış. Aynı zamanda birer tüketici olan okurların bu şekilde kandırılması ticari firmaların işine yarayabilir ama gazeteciliğe zarar verdiği kesin…Gazeteciliğin kalan son güvenilirlik kırıntılarını da örtülü reklama tahvil etmek bir tercih olmamalı.”

Bildirici’nin yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.