Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: Azil kararı Senato’nun gündeminde olan Donald Trump avukatlarıyla yollarını ayırdı

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın Senato’daki azil süreci yaklaşıyor. Senato’daki yargılamanın 9 Şubat’ta başlaması beklenirken Trump, yargılama sürecinde kendisini savunacak avukatlarıyla yollarını ayırdığını duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yasama organı Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi, geçen hafta eski Başkan Donald Trump’a yönelik azil maddesini üst kanat Senato’ya iletmiş ve Senato’daki yargılama sürecinin ilk adımları atılmıştı. 

Trump’ın yargılanmasında savcı görevini üstlenecek olan ve “azil yöneticileri” olarak adlandırılan Temsilciler Meclisi’nin dokuz üyesine Senato’da Jamie Raskin liderlik edecek. Raskin, Senato’da yaptığı konuşmasında, “13 Ocak 2021 tarihli Temsilciler Meclisi kararında, Trump hakkında büyük bir suç işlediği için Senato’ya sunulması üzerine azil kararı alındı” dedi. 

Yargılama öncesi, Trump ile avukatlarının yolları ayrıldı

İkinci azil süreci yaklaşırken, Trump’ın beş avukatının ekipten ayrıldığı öğrenildi. CNN’de yer alan habere göre, yargılama sürecindeki fikir ayrılıklarının yaşanmasının ardından Trump’ın azil duruşmasında görev alacak beş avukatın görevini bıraktığı bildirildi. Haberde, dava sürecini yönetecek iki avukat Butch Bowers ve Deborah Barbier’ın ortak bir kararla görevden ayrıldığı ve onları takiben üç avukatın daha savunma ekibini bıraktığı belirtildi. 

Kaynaklar, ayrılma sürecinin arkasındaki sebebin Trump ile Bowers arasında yaşanan strateji anlaşmazlıkları olduğunu ileri sürdü. Washington Post’un haberine göre Trump, avukatlarından, büyük bir seçim usulsüzlüğü olduğu ve savunmanın seçimi kendisinin kazandığı üzerine kurulmasını talep etti. Avukatlar ise bu savunma stratejisinin doğru olmadığını ve görevden ayrılmış bir başkanı yargılamanın hukuki olup olmadığına odaklanmayı tercih etti.

Trump’ın danışmanı Jason Miller, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Demokratlar’ın görevden ayrılmış bir başkanı azletme çabaları tamamen anayasaya aykırı ve ülke için kötüdür. 45 senatör de şimdiden bunun anayasaya aykırı olduğunu belirtti. Çok ilerleme kaydettik ancak hukuk ekibimiz üzerine bir son karar vermedik” dedi. 

Senato’daki savunmayı David Schoen ve Bruce L. Castor yapacak

Bruce Castor

45’inci başkan Trump, görevden ayrılan avukatlarının ardından kendisini Senato’da savunacak avukatların isimlerini de kamuoyu ile paylaştı. CNN’in haberine göre Trump’ı yargılamada yeni avukatları David Schoen ve Bruce Castor savunacak.

David Schoen

Senato’daki süreç nasıl işleyecek?

ABD’de 6 Ocak günü yapılan Kongre baskınında biri polis toplam beş kişi hayatını kaybetti. Kongre baskını ile ilgili olarak, “halkı ayaklanmaya teşvik etmek” suçundan yargılanan Trump’ın, Senato’da ikinci kez yargılanması 9 Şubat günü başlayacak.  

Bu yılki yargılama geçen yılki yargılamadan daha farklı olacak. Bu sefer yargılamanın şartlarını Senato’daki kontrolü elinde bulunduran Demokratlar üstlenecek. Bu yılki yargılamaya Senato’daki en yaşlı kişi olan Demokrat Patrick Leahy başkanlık edecek.

Trump’ın suçlu bulunması için Senato’da üçte iki çoğunluk gerekiyor, yani en az 17 Cumhuriyetçi senatörün bu yönde oy vermesi gerekli. Geçen yılki yargılamada sadece bir Cumhuriyetçi senatör Trump’ın suçlu olduğu yönünde oy kullanmıştı. Medyada, bu sefer durumun farklı olduğu ve Cumhuriyetçi birçok senatörün Trump’ı suçlu bulabileceği konuşuluyordu. Ancak geçen hafta içinde Senato’da yapılan bir oylama, bu şekilde düşünenleri yanılttı. 

ABD Senatosu’ndan, eski başkan Donald Trump’ın azli için başlatılan ikinci soruşturma sürecinin de başarısız olacağı yönünde işaret geldi. Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, Senato’ya davanın anayasaya aykırı olduğunu ve usulen bozulması gerektiği yönünde bir önerge sundu. Yapılan oylamada, 50 Cumhuriyetçi senatörden 45’i azil soruşturmasının usulen bozulması gerektiği yönündeki önergeye destek verdi. Önergesinin 45’e karşı 55 oyla Senato’da reddedilmesinin ardından Paul, “Bu, Trump’ı aklamak ve bu partizan azil sürecini sona erdirmek için gerekli olandan da fazla. Bu ‘dava’ daha baştan Senato’ya geldiğinde ölüdür” dedi.

Sonuç olarak önerge, Senato’da Trump’ın azil için gerekli olan üçte ikilik oy oranına (67 oya) ulaşılmasının gerçekçi olmadığını ortaya koydu. Demokratlar’ın, Trump’ın azli için 17 Cumhuriyetçi senatörü yanlarına almaları muhtemel gözükmüyor.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.