Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Belki de şimdi Türkiye’nin yeni bir anayasayı tartışmasının vakti gelmiştir”

Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugünkü kabine toplantısının ardından açıklamalar yaptı. Salgınla mücadele kapsamında alınan önlemlerin yanı sıra, yeni anayasa yapılmasına ilişkin harekete geçilebileceğini belirten Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Anayasa çalışması milletin gözü önünde ve onun temsilcilerinin tamamının katılımıyla şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmeli”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkenin en önemli sorununun darbeciler tarafından yapılan anayasalar olduğunu vurgularken yeni bir anayasa için çalışmaya başlayabileceklerini açıkladı: “Sorunların kaynağının hep 1960’lardan beri darbeciler tarafından yapılan anayasalar olduğu açıktı. Daha önce yeni bir anayasa girişiminde bulunmuştuk ama CHP’nin süreci tıkaması ve uzlaşmaz tutumu sebebiyle neticeye ulaşamamıştı. Belki de şimdi Türkiye’nin tekrar yeni bir anayasayı tartışmasının vakti gelmiştir. Anayasa çalışması öyle gizli saklı mahfillerde, terör örgütüyle irtibatlı kesimlerin gölgesinde yürütülebilecek bir iş değildir. Bu çalışmanın milletin gözü önünde ve onun temsilcilerinin tamamının katılımıyla şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesi, ortaya çıkan metnin de mutlaka milletin takdirine sunulması gerekir. Cumhur İttifakı ortağımızla bu konuda bir fikir birliğine varmamız halinde, önümüzdeki dönemde yeni anayasa için harekete geçebiliriz.”

“Geldiğimiz noktada yeni ve köklü reform ihtiyaçlarının artık ertelenemez olduğunu gördük

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) yeniden açılmasıyla, planlanan reform paketlerinin Meclis’e gelmesi beklenirken Cumhurbaşkanı Erdoğan reform gerekliliğinin altını tekrar çizdi. Erdoğan konuyla ilgili şunları söyledi: “Ülkemizin son 18 yılının en büyük özelliği demokraside ve ekonomide kesintisiz bir reform gündemine sahip olmasıdır. Reform dediğimiz değişim ve dönüşüm gündemi dinamik bir süreci ifade ediyor. Bizim gündemimiz, milletimizin değişen ihtiyaçlarına ve beklentilerine göre yeni reform gündemi oluşturmaktır. Her kim ki yeni reforma ihtiyaç yok derse, o kişi toplumdan da dünyadan da habersizdir. Ülkemiz bir süredir ekonomiden güvenliğe her alanda bölgesel ve siyasal liderlik politikası izlemektedir. Geldiğimiz noktada yeni ve köklü reform ihtiyaçlarının artık ertelenemez olduğunu gördük. Hukuki ve ekonomik reformların hazırlığını zaten başlatmıştık. Hazırlık çalışmalarında ortaya konan tespitler çerçevesinde taslaklar ortaya çıktı. Bu taslakları hem kendi içimizdeki kurullarımızla hem de Cumhur İttifakı ortaklarımızla değerlendirip nihai aşamaya getireceğiz.”

“Gıda enflasyonu önümüzdeki en büyük tehlikelerinden biri”

Erdoğan, son dönemde giderek yükselen gıda fiyatlarına da değinirken buna yönelik önlem alınacağını belirtti: “Gıda enflasyonu önümüzdeki en büyük tehlikelerinden biri. Gıda ürünlerinde, tarla ile market arasındaki fiyat farklarının izah edilemeyecek rakamlara çıkması, bizi de rahatsız ediyor. Bugün en önemli konularımızdan biri de buydu. Hükümet olarak görevimizin, meseleyi tüm boyutlarıyla incelemek ve ona göre önlem almak olduğu açıktır. Üç beş açgözlü tüccarın, milletimize ekmeğini zehir etmesine göz yummayacağız. Kimi tüccarların açgözlülüğünün yanı sıra kuraklığın ve yapısal sorunların da etkisini gözle görüyoruz.”

“İlkokullar ve özel okullar ile 8 ve 12. sınıfların 1 Mart’ta eğitim-öğretime başlaması için hazırlık yapılacak”

Salgınla mücadele kapsamında çevrimiçi eğitime geçilirken, 15 Şubat 2021 tarihinde yüz yüze eğitimin yeniden başlaması planlanıyordu. 15 Şubat’ta köy okullarının açılacağını belirten Erdoğan, kademeli olarak diğer okulların da 1 Mart’tan itibaren açılabileceğini söyledi. Erdoğan konuya ilişkin, “15 Şubat’ta köy okullarının açılmasını kararlaştırdık. Vakalarda artış söz konusu olursa eğitime yeniden ara verilecektir. 8 ve 12. sınıflar ile ilkokul ve özel okulların eğitim-öğretimin 1 Mart’tan itibaren başlaması için hazırlıklara başlanacak. 1 Mart’tan itibaren il bazında eğitim ve öğretimin kademeli şekilde başlaması için çalışmalar yürütülecek” dedi.  

“Dünya aşı bulamazken bizde bu sıkıntı da yok”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aşı tedariki ve yerli aşı çalışmaları hakkında ise “Dünya aşı bulamazken bizde bu sıkıntı da yok. Ancak dışarıdan aşı tedarikinin sürdürülebilirliği şüphelidir. Dolayısıyla yerli aşı üretimi oldukça önemlidir ve yakından takip ediyoruz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.