Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DEVA Partisi kurucularından Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem ile söyleşi: “Kimse mevcut sistemde hâkim ve savcılardan kahramanlık beklemesin”

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi kurucularından, anayasa hukukçusu Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem, yargının mevcut durumunu değerlendirdi. Kimsenin mevcut sistemde hâkim ve yargıçlardan kahramanlık yapmasını beklememesi gerektiğini belirten Erdem, “Ama yanlışa karşı çıkan varsa da başımızın üstünde yeri vardır” dedi. En kötü yargı mensubuyla bile yargı sorunlarını çözebileceklerini söyleyen Erdem, “Yeter ki siyaset kurumu yargının üzerinden elini eteğini çeksin. Siyaset kurumu çözemediği toplumsal sorunları yargıya havale ettiği için yargı sorunları ön plana çıkıyor” diye konuştu. Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması çağrılarına ilişkin de şunları söyledi: “HDP zaten fiilen kapatılmış durumda, şimdi de hukuken kapatmak istiyorlar.”

DEVA Partisi’nin kurucularından, anayasa hukukçusu Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem, yargının mevcut durumunu, sorunlarını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarının tanınmamasını ve İrfan Fidan’ın AYM üyeliğine atanmasını Medyascope’a değerlendirdi. Erdem, Osmanlı’dan ve cumhuriyetin kuruluşundan beri yargıda sorunların olduğunu, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile bu soruların derinleştiğini söyledi. Geçmişten beri bütün iktidarların yargıyı kendisine bağlı kılmak istediğini ve çözemediği toplumsal sorunları yargıya havale ettiğini dile getiren Erdem, şöyle devam etti:

“Yargının tarafsız ve bağımsızlığı siyasi davalardaki karar ile ortaya çıkar”

“Yargının tarafsız ve bağımsız olup olmadığını ancak siyasi bir davada verdiği karar ile birlikte anlayabiliriz. Siyasal iktidarların çözemedikleri ve yargıya havale ettiği siyasi davalar nedeniyle yargıda sorunlar çıktığını görüyoruz. HDP’nin kapatılması çağrılarını da bu anlamda değerlendirebiliriz. HDP zaten yaşananlar nedeniyle fiilen kapatılmış durumda, şimdi de Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) liderinin çağrısı ile hukuken kapatmak için işi yargıya havale etmek istiyorlar. Yeni hükümet sistemi ile kuvvetler birliği oluştu, kuvvetler ayrılığından söz etmek mümkün değil.”

İrfan Fidan’ın AYM üyeliğine atanması ile Türkiye Cumhuriyeti’nin gelenek ve teamüllerinin altüst edildiğini söyleyen Prof. Dr. Erdem, “Yargıda liyakat ve ehliyet olmayınca bu tür durumla karşılaşabiliriz. İktidar bugün yargının bağımlı ve taraflı çalışması için her türlü tedbiri almıştır. Kimse mevcut durumda hâkim ve savcılardan kahramanlık beklemesin. Ama yanlışa karşı çıkan varsa başımızın üstünde yeri vardır. En kötü yargı mensubu ile bile yargının sorunlarını konuşup çözebiliriz, yeter ki siyaset elini ve eteğini yargının üzerinden çeksin” diye konuştu.

Erdem, son olarak AİHM’nin Selahattin Demirtaş ile ilgili verdiği kararın bir an evvel uygulanması gerektiğini sözlerine ekledi ve “AİHM kararını uygulamamak yanlıştır. AİHM’in kararlarını uygulamak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin görevidir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.