Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İlk Kürtçe çizgi roman çocuk dergisi GOG dijital olarak yayın hayatına başladı

İlk Kürtçe çizgi roman çocuk dergisi olan GOG, yayın hayatına başladı. Kürtçe’nin Kurmancî ve Zazakî lehçelerinde yayımlanacak derginin kitlesi 7-14 yaş grubundaki çocuklar olacak.

Adını eski bir Kürt oyunundan alan dergi, ünlü kovboy çizgi roman kahramanı Red Kit’in maceralarıyla birlikte hayvanlarla konuşabilen cesur küçük Kızılderili Yakari’nin barışçı ve doğa dostu serüveni, evinde huzurla yaşamak isterken kendini Vikingler’in dünyasında bulan ve ailesini korumak için savaşmak zorunda kalan Thorgal’ın ve yanında yaşadığı gölün karşı kıyısının iyi ile kötü arasında savaşın sürdüğü büyülü bir dünya olduğunu keşfeden Milo’nun hikâyesine yer verecek.

Dijital olarak yayın hayatına başlayan dergide karikatürist ve çizgi roman sanatçısı Doğan Güzel “Qirix” karakteriyle, çizgi roman sanatçısı ve yönetmen Ender Özkahraman “Orası Öyküleri”yle ve derginin genel yayın yönetmeni İmam Cici “Kim Bu” serisiyle yer alacak. Dergide ayrıca, ünlü Mezopotamya efsanesi Şahmaran ilk kez çizgi roman olarak okurlarıyla buluşacak.

Şimdilik basılı yayına imkanlarının elvermediğini ve bu yüzden derginin çevrimiçi satışa sunulduğunu belirten dergi ekibi, GOG’la ilgili şunları söyledi:

“Türkiye’de yirmi milyonu aşkın Kürt olmasına ve Türkiye’de konuşulan en yaygın ikinci dil olmasına rağmen Kürtçe, anadil eğitim hakkı olmayan, UNESCO raporlarına göre Zazaca gibi kimi lehçeleri yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan bir dildir. Bize göre dilimizi bu durumdan korumanın tek yolu çocuklara ulaşmaktır. Çizgi romanın eğlenceli ve akıcı anlatımı sayesinde çocuklarımızın anadilleriyle daha kolay bağ kurmalarını sağlayacağımıza inanıyoruz.

Tamamı Kürtçe ilk mizah ve ilk çizgi roman dergisi için çalışan ekip olarak, yine çocuklar için ilk Kürtçe çizgi roman çocuk dergisini de biz çıkarmak istedik. Her evde internet ya da bilgisayar olmadığını iyi biliyoruz. Şimdilik basılı yayına imkanımız elvermediği için dergimizi çevrimiçi satışa sunarak işe başladık. Sizin de desteğinizle yayınlarımızı basılı olarak satışa sunmayı ve böylece her Kürt çocuğuna ulaşmayı amaçlıyoruz.

Aylık olarak yayımlanacak dergiye www.gog-weneroman.com adresi üzerinden ulaşılabilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.