Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pasifik ülkesi Fiji’de kasırga sezonu: Son bir ayda iki tropikal siklon

Pasifik Okyanusu’nda yer alan ada ülkesi Fiji, son bir ay içinde ikinci kez tropikal siklon felaketi yaşıyor. Pazar günü (31 Ocak) ülkeyi etkisi altına alan siklon sonucu bir kişi hayatını kaybederken aralarında üç yaşında bir çocuğun da olduğu beş kişiden haber alınamıyor.

Atmosferdeki alçak basınç alanı çevresinde hızla dönen rüzgârların oluşturduğu şiddetli fırtınaya siklon adı veriliyor.

The Guardian’da yer alan habere göre, pazar günü ülkeyi etkisi altına alan tropikal siklon fırtınasının ardından on binden fazla insan, şiddetli yağmur ve rüzgârdan hasar gören binalardan tahliye edildi.

Fiji Ulusal Afet Yönetim Ofisi, 10 bin 259 vatandaşın ülke genelindeki 318 tahliye merkezine gönderildiğini ve toplam 5 bin 776 vatandaşın da ülkenin kuzeyinde etkili olan tropikal siklon Ana’dan etkilendiğini açıkladı. 

Ülkenin büyük büyük bir kısmında pazar gününden bu yana elektrik kesintisi yaşanırken yetkililer su baskınlarına karşı halkı uyardı.

Fiji hükümeti, yetkililerin yaklaşan siklon fırtınası hakkındaki uyarıları üzerine cumartesi günü (30 Ocak) ülke genelinde 36 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan etmiş ancak sosyal medya üzerinden gelen tepkiler üzerine bu kararını iptal etmişti.

Fiji’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Satyendra Prasad, ülkedeki tropikal siklon fırtınası hakkında yaptığı açıklamada, ülkenin zor bir dönemden geçtiğini belirterek “Kişisel bir not olarak, aile tarihimizde ilk kez arama kurtarma ekipleri annemin evinin sokağına gitti. 1921’den beri burada yaşıyoruz ve bu hiç olmamıştı. Fiji yeniden inşa edilecek” diye konuştu.

Ülkede pazar gününden bu yana etkili olan siklon fırtınası, son bir ay içinde ülkeyi vuran ikinci doğal felaket oldu. Ana’dan önce Yasa adındaki siklon fırtınasında da binlerce insan yaşadıkları bölgeleri terk etmek zorunda kalmıştı.

Fiji’deki meteoroloji yetkilileri, pazar günü Ana’nın ardından Bina ve Lucas adında iki yeni siklon fırtınası daha gözlemlendiğini ancak iki fırtınanın da tahmin edildiği kadar şiddetli olmayacağını duyurdu.

Fiji, her yıl kasım ayından nisan ayına kadar süren “kasırga sezonlarıyla” biliniyor.

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.