Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li hip-hop grubu Wu-Tang Clan’ın tişörtüne “Vuhan ve yarasa” figürleri eklendi, Çin ve Kanada arasında kriz çıktı

Kanadalı bir diplomatın, ABD’li hip-hop grubu Wu-Tang Clan’ın tişörtünü, bir yarasa figürüyle birlikte Çin’de koronavirüsün ilk ortaya çıktığı şehir olarak bilinen Vuhan (Wuhan) yazısına dönüştürdüğü bir tişört sipariş etmesi Çin ile Kanada arasında krize yol açtı. Tişörtün geçen yıl üretildiğini belirten Kanada yönetimi, diplomatları aracılığıyla resmî şikayette bulunan Çin’den “yanlış anlaşılma” için özür diledi.

ABD’li hip-hop grubu Wu-Tang Clan’ın üyeleri ve grubun logosu

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) kökenli hip-hop grubunun orijinal tişörtü, grubun logosu olan “W” harfinden oluşuyor. Çin’in Twitter’ı olarak bilinen sosyal medya platformu Weibo’da dolaşan bilgilere göre Kanadalı diplomatın tişörtü, tasarımı yarasaya benzeyen bu  “W” harfinden ilham alınarak tasarlandı.  

Çin’deki Kanada Konsolosluğu’nun geçen yıl üretildiğini açıkladığı tişörtün resimlerinin Weibo’da kim ya da kimler tarafından paylaşıldığı ise belirsizliğini koruyor. 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, pazartesi günü (1 Şubat) düzenlediği basın konferasında tişört kriziyle ilgili olarak, “Bu durum bizi şaşırttı. Konuyu Kanada temsilciliklerine ilettik. Kapsamlı bir soruşturma ve net bir açıklama talep ediyoruz” dedi. Wang ayrıca, koronavirüs salgınının belirli bir ülke ya da bölgeyle ilişkilendirilmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Pekin yönetimi, virüsün ortaya çıktığı yer konusunda uzun süredir aşırı hassas davranıyor.

Kanada: “W harfi yarasayı temsil etmiyor”

Reuters’a konuyla ilgili bir elektronik posta yollayan Kanada Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ise Kanada Büyükelçiliği’nde çalışan bir diplomat tarafından tasarlanan tişört logosunun tasarım bir “W” harfinden oluştuğunu ve logonun, yarasayı temsil etmediğini söyledi. Tişörtün 2020 yılının başında Vuhan’daki Kanadalılar’ın ülkelerine geri gönderilmeleri için çalışan büyükelçilik çalışanları tarafından üretildiğini belirten sözcü, yanlış anlaşılmadan dolayı üzgün olduklarını vurguladı.

Pekin ve Ottava arasındaki ilişkiler, 2018 yılında Kanada polisinin, Huawei şirketinin finans müdürü Meng Wanzhou’yu ABD’nin emriyle tutuklamasına misilleme olarak Çin’in iki Kanadalı’yı casusluk iddiasıyla gözaltına almasından beri gergindi.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.