Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IBM araştırdı: Alzheimer erken dönemde kelime tercihi ve yazı davranışlarında kendini belli ediyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli teknoloji devi IBM’in araştırmacılarının yaptığı bir araştırmaya göre, alzheimer kendini erken dönemde yazı yazma alışkanlıklarında açığa vurabilir. New York Times’ta Gina Kolata imzasıyla çıkan haberde, belirtileri ortaya çıkmadan önce, insanların yazı yazma davranışlarından kişide alzheimer gelişip gelişmeyeceği tahmin edilebildiği belirtildi.

IBM araştırmacılarına göre, alzheimer ve daha birçok nörolojik hastalık, bireylerde belirtiler gelişmeden önce dilde ve yazıdaki tercihlerde ortaya çıkıyor. Araştırmacılar, bu tercihlerin sözkonusu rahatsızlıklar için erken uyarı görevi gördüğünü belirtti.

Alzheimer konusunda araştırma faaliyetlerini sürdüren IBM Thomas J. Watson Araştırma Merkezi ekibi, uzun erimli bir araştırma süreci yürüttü. Yaşları 80’in üzerinde olan 80 erkek ve kadından oluşan bir grup gözlemlendi. Bu grubun yarısı hastalığa yakalanırken yarısı alzheimer olmadı. Ancak yedi buçuk yıl önce grubun tüm üyeleri bilişsel anlamda normaldi yani bir hastalıkları yoktu.

Sözkonusu grubun üyeleri hastalığa yakalanmadan önce diğer grup üyeleriyle birlikte yazı testlerine sokuldu. Öte yandan, kişilerin kullandıkları kelime tercihleri de yapay zekâ kullanılarak incelendi. Araştırmacılar, gündelik hayatta belirli kelimeleri daha sık kullanan, belirli gramer hatalarını yapan ve gramere uygun olmayan cümleler kuran kişilerin daha sonra alzheimera yakalanma oranının daha fazla olduğunu gözlemledi.

Bu öngörüyle hareket eden ve sözkonusu farklılıkları tespit eden yapay zekâ programı ise grupta alzheimera yakalanan hastaları yüzde 75 oranında doğru tahmin etti.

Araştırma The Lancet Journal EClinical Medicine dergisinde yayınlandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.