Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜİK, “Fiyat İstatistikleri Danışma Kurulu” kurdu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), fiyat istatistikleri yöntem ve hesaplamaları konusunda ulusal ihtiyaçlar ve uluslararası gelişmelerin istişare edilmesi, ortaya çıkan ihtiyaçlar ile TÜİK tarafından belirlenen öncelikli konuların gözden geçirilmesi ve her yıl düzenli olarak değerlendirmelerin ve tavsiyelerin yer aldığı raporların hazırlanması amacıyla “Fiyat İstatistikleri Danışma Kurulu” oluşturulduğunu, kurulun ocak ayında üç kere toplandığını duyurdu.

Kurul, 4 sayılı cumhurbaşkanlığı kararnamesinin “sayım, araştırma ve proje çalışmalarında ihtiyaç duyulan konularda gerçek ve tüzel kişilerin uzmanlık, deneyim ve görüşlerinden yararlanmak, en son bilimsel teknik ve yöntemlerin uygulamaya aktarılmasını sağlamak amacıyla danışma kurulları oluşturulabilir” hükmünü içeren 607. maddesi kapsamında oluşturuldu. 

Fiyat İstatistikleri Danışma Kurulu, ekonomi alanında çalışan akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve ilgili kamu kurumu temsilcilerinden oluşuyor.

FİYAT İSTATİSTİKLERİ DANIŞMA KURULU

Koronavirüs salgını sürecinde hanehalklarının tüketim alışkanlıklarının önemli ölçüde değiştiğine dikkat çeken ve bu durumun tüm ülkelerde fiyat istatistiklerinde madde ve ana harcama grubu ağırlıklarının, güncel tüketim yapısını yansıtacak şekilde gözden geçirilmesi ve en güncel veriler dikkate alınarak hesaplanması zorunluluğunu doğurduğunu belirten TÜİK, Fiyat İstatistikleri Danışma Kurulu’nun ocak ayındaki toplantılarında da temel olarak, 2021 yılı için TÜFE’de planlanan değişiklikler ve TÜİK’in madde ağırlıkları konusunda Eurostat’ın güncel tavsiye kararlarını dikkate alarak yaptığı çalışmaların gündeme alındığını bildirdi.

TÜİK’in, uluslararası norm ve standartlar çerçevesinde hesaplanan fiyat istatistiklerinde ülke koşulları ve kamuoyu beklentisinin en iyi yansıtacak şekilde ele alınması ve metodoloji, veri derleme, işleme, yayımlama ve iletişim süreçlerinin geliştirilmesi konusunda önemli katkılar sağlayacağını düşündüğü Fiyat İstatistikleri Danışma Kurulu’nun toplantı tutanaklarına ve raporlarına TÜİK internet sayfasından erişilebilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.