Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: Trump’a yönelik azil suçlamalarının özeti ve Trump’ın avukatlarının savunma dosyası Senato’da, eski danışman Steve Bannon’a yeni bir dava açılabilir

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), eski Başkan Donald Trump hakkındaki azil davasında bir aşama daha geçildi. Temsilciler Meclisi’nin Demokrat üyeleri azil suçlamalarının özetini, Trump’ın avukatları ise savunma dosyalarını ABD Senatosu’na sundu. Öte yandan, Trump’ın görevdeki son gününde affettiği eski danışmanı ve seçim kampanyası sorumlusu Steve Bannon’a Manhattan Bölge Savcılığı’nca bir dava daha açılması gündeme geldi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yasama organı Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi, geçen hafta eski Başkan Donald Trump’a yönelik azil maddesini ABD Senatosu’na iletmiş ve Senato’daki yargılama sürecinin ilk adımları atılmıştı. Temsilciler Meclisi’nin dokuz Demokrat üyesi, dün de Trump’ın 9 Şubat’ta başlayacak yargılaması öncesi azil davasının özetini Senato’ya sundu.

Demokratlar sundukları özette, Trump’ın Kongre üyelerinin hayatlarını ve başkanlık yetkisinin barışçıl bir şekilde devredilmesini tehlikeye attığını belirterek, bu durumun ABD’nin ulusal güvenliği için bir tehdit oluşturduğunu öne sürdü.

Özette Trump’ın 6 Ocak’taki Kongre baskınında oynadığı role vurgu yaparak, eski başkanın gelecekte federal bir makamda yer almasının tamamen yasaklanması gerektiğini dile getiren üyeler, böylelikle Trump’ın “artık başkan olmadığı için yargılanmasının gereksiz olacağı” yönündeki savunma planını da işlevsiz hale getirmeyi amaçladı.

Trump’ın savunma dosyası da Senato’da

Demokrat Temsilciler Meclisi üyeleri ile birlikte Trump’ın avukatları da eski başkanını savunma dosyasını dün (2 Şubat) Senato’ya sundu. Avukatlar savunmalarında, Trump’ın artık başkan olmadığını ve bu nedenle yargılanmasının haklı olmadığını öne sürdü. Eski bir ABD başkanını yargılamanın anayasaya aykırı olduğu ve Trump’ın 6 Ocak’taki Kongre baskınında rolünün olmadığı da avukatların diğer argümanları arasında yer aldı.

Trump’ın savunma ekibinin aynı zamanda, eski başkanın aslında Kongre baskınını kışkırtmadığını, baskın öncesinde Vaşington’daki mitingde yaptığı konuşmasının yanlış yorumlandığını öne sürecekleri belirtildi.

Pazartesi günü (1 Şubat), önümüzdeki salı (9 Şubat) yargılanmasına başlanacak olan Trump’ın beş avukatının ekipten ayrıldığı öğrenilmişti. CNN’e göre, yargılama sürecinde bazı fikir ayrılıklarının yaşanmasının ardından Trump’ın azil duruşmasında görev alacak beş avukatın görevini bıraktığı bildirilirken yargılama sürecini yönetecek iki avukat Butch Bowers ve Deborah Barbier’ın ortak bir kararla görevden ayrıldığı ve onları takiben üç avukatın daha Trump’ın savunma ekibini bıraktığı belirtilmişti.  

Suçlu bulunması durumunda Trump, yıllık 200 bin dolarlık maaşını ve korumalarını kaybedecek. Fakat en önemlisi, geriye dönük olarak görevinden alınırsa Trump’ın bir daha başkan seçilme şansı kalmayacak ve 2024’teki seçimlerde tekrar aday olma hayaline veda edecek.

Trump’ın görevdeki son gününde affettiği Bannon’a yeni dava yolda

Trump hakkındaki azil süreci devam ederken, Trump’ın Beyaz Saray’daki son 24 saatinde başkanlık affı kapsamında affettiği eski strateji danışmanı Steve Bannon‘ın da tekrar yargılanması gündemde. Washington Post’un haberine göre, New York şehrinde bulunan Manhattan Bölge Savcılığı, Bannon’a karşı bir eyalet davası açmayı planlıyor. Habere göre Manhattan Bölge Savcısı Cyrus Vance Jr.’ın ekibi, Trump’ın Meksika sınırına inşa etmek istediği duvar için “We Build the Wall” isimli bir internet kampanyası başlatan ancak daha sonra bağışçıları dolandırdığı suçlamasıyla yargılanan Bannon’a karıştığı dolandırıcılık suçlaması için bir dava daha açmayı düşünüyor.

Trump’ın eski seçim kampanyası sorumlusu ve danışmanı Kevin Stephen “Steve” Bannon, aşırı sağcı kimliğiyle tanınıyor. ABD’de aşırı sağcı yayınlarıyla bilinen Breitbart News adlı haber sitesinin yöneticisi olan Bannon, 2016 yılında Donald Trump’ın seçim kampanyasını yönetmişti. Seçimleri kazanmasının ardından Trump’ın strateji danışmanı olarak görev yapan Bannon, 2017’de aşırı sağcı grupların Charlottesville şehrinde düzenledikleri protestolar sonrasında istifa etmek zorunda kalmıştı. Washington Post’a göre Bannon, görevinden ayrıldıktan sonra da Trump ile iletişimini sürdürdü

Trump, Beyaz Saray’daki son günü olan 19 Ocak’ta aralarında eski danışmanı Steve Bannon’ın da olduğu 73 kişi için af kararı çıkartırken 70 kişinin de cezasının hafifletilmesine karar vermişti.







Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.