Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Clubhouse da polisle tanıştı: Sohbet odalarında konuşan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ifadeye çağrıldı

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyelerinin, üniversitelerine atanan yeni rektör Prof. Dr. Melih Bulu’ya karşı eylemleri 4 Ocak’tan beri devam ediyor. Dün (2 Şubat) Kadıköy’de öğrencilerin yaptığı eyleme polis müdahalesinde çok sayıda öğrenci gözaltına alındı. 1 Şubat’ta da polis, üniversite kampüsündeki eylemlere de müdahale etmiş ve öğrenciler gözaltına alınmıştı.

Üniversitenin bazı öğrencileri, sosyal medya paylaşımları nedeniyle bugün (3 Şubat) İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından ifadeye çağrıldı. Medyascope‘a konuşan avukat Yağızcan Veli, ona yakın öğrencinin ifadeye çağrıldığını söyledi. Sosyal medya paylaşımları sorulan öğrencilerin ortak özelliği, Clubhouse adlı yeni sosyal medya mecrasında moderatörlük yapmış yahut konuşmuş olmalarıydı. Öğrencilerden en az biri, polis eşliğinde evinden alınarak ifade vermeye götürüldü.

Soruşturmada Clubhouse’un anılmadığını belirten avukat Veli, konuya ilişkin tahminin Clubhouse’daki sohbet odalarının polis tarafından takip edildiği ve orada konuşan kişilerin sosyal medya hesaplarına bakılarak bu şekilde ifadeye çağrıldıkları yönünde olduğunu söyledi. Veli, Clubhouse’daki sohbet odaları polis tarafından izlense de bu odalardaki paylaşımların hukuken tespitinin mümkün olmadığını, bu yüzden böyle bir yola başvurulduğunu düşündüğünü belirtti.

Avukatlar, Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen öğrencilerden ifadeleri tamamlananların serbest bırakıldığını bildirdi.

AA: “Polis sekiz kişiyi yakaladı”

Anadolu Ajansı’nın konuyla ilgili haberinde ise “İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Boğaziçi Üniversitesi’ne Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör atanmasına ilişkin başlatılan gösteri ve yürüyüş eylemlerinin yasaklanmasına rağmen sosyal medyadan gerçekleştirilen çağrı ve hashtag paylaşımlarıyla toplumsal eyleme dönüşen konularda yapılan halkı provoke edici içerik paylaşanlara ilişkin çalışma başlattı. Polis, yaptığı çalışmanın ardından adreslerini belirlediği sekiz kişiyi yakaladı” denildi.

Öğrencilere tweetleri soruldu

İfadeleri alınırken Clubhouse’dan bahsedilmeyen öğrencilere, Twitter’da yaptıkları paylaşımlar soruldu. Bir gazetenin Kadıköy’deki eylemle ilgili haberini retweetleyen bir öğrenciye, bu paylaşımı neden yaptığı sorusu yöneltildi. “Bu tweeti neden attın” diye sorulan ve hakkında bir dosya bulunmayan öğrenci, ifadesinin savcıya iletilmesinin ardından serbest bırakıldı.

Bir öğrenciye, gözaltına alınan bir başka öğrencinin fotoğrafı ile paylaştığı “Arkadaşımız zorla ve darp edilerek gözaltına alındı. Bu gülen yüzü asla unutmayın” tweeti, bir diğer öğrenciye ise bu tweeti retweetleme nedeni soruldu.

Öğrencilere ayrıca, “halkı illegal bir gösteriye davet edip etmedikleri” sorusu yöneltildi.

Eylemlerden video paylaşan ve çeken öğrenciler de hedefte

Medyascope‘a konuşan bir öğrenci, eylemcilerin kampüste veya Kadıköy’de gözaltına alınmasının yanı sıra, özellikle eylemlerden video paylaşan veya canlı yapan öğrencilerin de hedef alındığını söyledi. Öğrenci, bu öğrencilerden bazılarının yerlerinin canlı yayınlardan tespit edildiğini düşündüklerini belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.