Teknoloji şirketi Google, ABD Çalışma Bakanlığı’nın şirkette çalışan ve şirkete iş başvurusunda bulunan kadınlara ve Asyalılar’a ayrımcılık uyguladığı gerekçesiyle açtığı dava sonucunda toplam 3 milyon 800 bin dolar tazminat ödemeyi kabul etti.
Google, kadınları ve Asyalı işçileri dezavantajlı duruma düşürdüğü ve “sistematik” ayrımcılık uyguladığı gerekçesi ile ABD Çalışma Bakanlığı’nın açtığı davada toplam 3 milyon 800 bin dolar tazminat ödemeyi kabul etti.
Bir Google sözcüsü, ABC’ye yaptığı açıklamada, şirketin sorunu çözmekten memnuniyet duyduğunu belirterek, “Herkese, kim olduklarına değil yaptıkları işe göre ödeme yapılması gerektiğine ve işe alma ve tazminat süreçlerimizi adil ve tarafsız hale getirmek için yoğun bir şekilde yatırım yapılması gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.
Şirket, devam eden davada bakanlık ile yaptığı uzlaşma anlaşması kapsamında, 2014 ve 2017 yılları arasında erkek meslektaşlarına göre daha az maaş ödediği 2 bin 500 kadın mühendise 1 milyon 350 bin dolar tazminat ödeyecek. Şirket ayrıca, aynı dönemde Google’a iş başvurusunda bulunan 1700 kadın ve Asyalı adaya da işe alımda ayrımcılığa uğradıkları gerekçesiyle 1 milyon 230 bin dolar ödeyecek.
Şirket ile bakanlık arasında yapılan anlaşma ayrıca, Google’ın gelecekte olası ayrımcı uygulamaları önlemek üzere gerekli düzenlemeleri yapmak için beş yıl boyunca yılda 250 bin dolar yatırarak bir fon oluşturmasını kapsıyor.
Google will pay more than $3.8 million to 5,500 employees and job applicants to settle allegations of pay disparities for women and hiring biases affecting women and Asians, the U.S. Department of Labor said https://t.co/fQstX5Yy7p pic.twitter.com/1Hsm2PZ11N
— Reuters Business (@ReutersBiz) February 2, 2021
ABD Çalışma Bakanlığı, dört yıl önce, Google’daki ayrımcılığa dikkat çekerek maaş ödemeleri ve işe alımlardaki “sistematik ayrımcılık” gerekçesi ile şirkete dava açmıştı. Bakanlığın iddialarını reddeden şirket, maaş ödemelerinde yapılan işi, işe alımlarında ise adayların yetkinliğini dikkate aldığını, cinsiyete ya da etnik kökene dayalı ayrımcılık uygulamadığını savunmuştu.
Derleyen: Senem Görür