Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Metropoll Araştırma: “Halkın yüzde 73’ü, üniversite rektörlerini öğretim elemanlarının seçmesi gerektiğini düşünüyor”

Metropoll Araştırma, Boğaziçi Üniversitesi’ne AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasının ardından yaşanan tartışmalar üzerine bir anket yaptı. Araştırmaya göre halkın yüzde 73’ü, üniversite rektörlerini öğretim elemanlarının seçmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi.

Metropoll Araştırma Genel Müdürü Özer Sencar, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör ataması ile başlayan tartışmalar üzerine halkın, rektör atamalarına ve üniversitelerin yönetimine yönelik görüşlerini araştırdıklarını duyurdu. Sencar, anket sonuçlarının bir kısmını Twitter hesabından paylaştı.

Araştırmaya göre halkın yüzde 69’u “eski milletvekili”, “eski milletvekili adayı” geçmişi olan siyasilerin üniversiteye rektör olarak atanmasını doğru bulmuyor.

“Üniversiteler idari ve akademik olarak siyasetten bağımsız olmalıdır” görüşüne, katılımcıların yüzde 75’i “katılıyorum”, yüzde 16’sı ise “katılmıyorum” cevabını verdi.

Halkın yüzde 73’ü üniversite rektörlerini öğretim elemanlarının seçmesini doğru bulurken yüzde 18’i, rektörleri cumhurbaşkanının tayin etmesi gerektiğini düşünüyor.

“İktidar seçmenleri de olanlardan ciddi rahatsız”

Metropoll Araştırma Genel Müdürü Özer Sencar, anket sonuçlarını şöyle yorumladı: “Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşananlar üzerine, halkın rektör atamalarına ve üniversitelerin yönetimine yönelik görüşlerini araştırdık. İktidar seçmenlerinin bile olanlardan ciddi rahatsız olduğu çok net anlaşılıyor. Halkımızın ezici çoğunluğu rektörlerin atanmasına karşı. Rektörleri öğretim üyelerinin seçmesi isteniyor. Halkımız üniversitelerin idari ve akademik olarak siyasetten bağımsız olmasını istiyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.