Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM’nin Enis Berberoğlu kararı: “Hak ihlallerinin ortadan kaldırılması sadece AYM’nin değil, TBMM ile HSK’nın da görevidir”

Anayasa Mahkemesi (AYM), Enis Berberoğlu hakkında ikinci “hak ihlali” kararının gerekçesini açıkladı. Kararda, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ihlal kararları ile ilgili hukuki gereklilikleri yerine getirmemesi eleştirildi.

Eski Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun başvurusunda ikinci kez hak ihlaline hükmeden AYM’nin gerekçeli kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kararda, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Berberoğlu’nun “seçilme ve seçimlere katılma hakkı” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı”nın ihlal ettiği vurgulandı. 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, AYM’nin hükümlerini hiçe saydığı belirtildi.

AYM’nin gerekçeli kararının satırbaşları şöyle:

“İlk derece mahkemesinin Anayasa’nın sözüne açık bir şekilde aykırılık oluşturan ve dahası Anayasa hükümlerini hiçe sayan bir biçimde başvurucu hakkında yargılanmanın yinelenmesine yer olmadığına ve ayrıca mahkumiyet hükmünün aynen infazına karar vermesi; bu karar uyarınca da başvurucunun ceza infaz kurumunda hükümlü statüsünün devam etmesi, başvurucu yönünden Anayasa’da güvence altına alınmış olan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkına ilişkin tüm güvenceleri anlamsız ve işlevsiz hale getiren bir niteliğe sahiptir.

Anayasal düzenin korunması yalnızca Anayasa Mahkemesi’ne ait bir görev değildir. Anayasal kurumların, kamu gücünü kullanan organların, gerçek ve tüzel kişilerin Anayasa’yı koruma ve anayasal kurallara sadakat gösterme yükümlülüğü bulunmaktadır.

Enis Berberoğlu kararında tespit edilen hak ihlallerinin ortadan kaldırılması ve bahsi geçen ihlal kararının gereğinin yerine getirilmesi yalnızca ilgili derece mahkemelerinin değil, ilgileri olduğu ölçüde başta TBMM ile Hakimler ve Savcılar Kurulu olmak üzere kamu gücünü kullanan diğer organların da görevidir.

Bu bağlamda anılan kararda Anayasa Mahkemesi tarafından hükmedilen yeniden yargılama kararı uyarınca ilk derece mahkemesince yeniden yargılamayla ilgili işlemlerin yerine getirilmeye başlanması ve yasama dokunulmazlığı dolayısıyla durma kararı verilmesi mecburiyeti bulunmaktadır.”

Gerekçeli karara göre AYM, Berberoğlu hakkında şöyle hüküm verdi:

  • Seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna,
  • Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna,
  • Anayasa’nın 67’nci maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine,
  • Anayasa’nın 19’uncu maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine oybirliğiyle karar verildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.