Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan, yerli elektrikli otomobil üretilmeden ÖTV’sine yüzde 400 zam yaptı

Elektrikli araçlar için uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Resmi Gazete’de 2 Şubat 2021 tarihinde yayımlanan kararı ile yüzde 3-15 aralığından yüzde 10-60 aralığına yükseltildi. Türkiye’nin “yerli ve milli” elektrikli otomobili TOGG’un Alman firması Bosch’tan alınacak motorunun gücü 150kW olacak.

Otomotiv Distribütörleri Derneği verilerine göre, elektrikli araç satışları 2020 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 280 oranında artmıştı.

Gelişmeyi değerlendiren Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu kamuoyu ile şu açıklamayı paylaştı:

“Pazar payının artması siyasi iktidarın iştahını kabartmış olmalı ki ÖTV oranına yüzde 400’lere varan oranda zam yapılmıştır. Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere tüm dünyada iklim krizinin bilinciyle çevre dostu teknolojilerin kullanımına yönelik olağanüstü teşvikler uygulanırken gelen bu zam kararı, Türkiye’de bu alandaki söylemlerin de gerçekçilikten uzak olduğunu göstermiştir. Tüketicinin karbon emisyonu düşük araç tercih etmesinin önü kesilerek, ‘Bizim iklim kriziyle sorunumuz yok’ mu denilmek istenmektedir? Siyasi iktidarın gösterişli törenlerle kamuoyuna sunduğu Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) ve yürütülen projeler de göz boyamadan mı ibaret?”

“Karar, elektrikli otomobil TOGG’u baltalamaktır”

Türkiye’nin petrol konusundaki dışa bağımlılığı dikkate alındığında, teşvik edilmeleri gerekirken elektrikli araçların gelişimine ket vurulmasının, ülkenin geleceği için büyük bir fırsatın kaçırılmasına yol açacağını savunan EMO Yönetim Kurulu açıklamasında, “Yakın geleceğin en basit enerji senaryosu, yurttaşın kendi evinin çatısında panellerden ürettiği elektrikle bahçesindeki elektrikli aracını şarj etmesi, fazladan ürettiği enerjiyi de komşusu ile paylaşması şeklinde olacaktır. Bu gelecek senaryosunda araçlar için benzin istasyonu aramak yoktur. Elektrikli ‘yerli ve milli’ otomobil TOGG’un üretim sürecini baştan baltalamak olan bu kararname, ülkemizi biraz daha fosil yakıt bağımlısı yapacaktır. Dünyadaki gelişmelere sırt dönmek anlamına gelen bu karardan en kısa zamanda vazgeçilmesini ve enerji dönüşümüne gereken desteğin verilmesini diliyoruz” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.