Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Gaziantep Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul ile söyleşi: “Üniversitelerde artık tek adamın tek adamı var”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gaziantep Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Boğaziçi Üniversitesi’ne Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasının ardından başlayan protestoları değerlendirdi. Polisin, ülkenin en başarılı öğrencilerini düşman gibi görüp saldırdığını söyleyen Toğrul, “Biz daha önce darbe anayasası ürünü olan Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) rektör seçim biçimini eleştirirken üniversitelerde bugün artık tek adamın tek adamı var. Polis, sokakta ülkenin en başarılı gençleri olan öğrencileri düşman gibi görüp saldırıyor. AKP’nin bu ısrarı hepimize kaybettiriyor” dedi.

Toğrul, yeni anayasa tartışmalarıyla ilgili olarak da “Türkiye şu anda fiili bir anayasasızlık durumu yaşıyor. AKP ülkeyi yönetemez duruma gelmiş, yeni bir algı oluşturmak için böyle bir tartışma yaratıyor. Otoriterleşmeyi ve tekleşmeyi kurumsallaştırmak istiyorsa biz muhalefet olarak buna karşı mücadele vereceğiz” diye konuştu.

HDP’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İdare Amiri olan Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan, öğrenciler ve akademisyenlerin istemediği Prof. Dr. Melih Bulu ile ilgili protestoları ve yeni anayasa tartışmalarını değerlendirdi. Toğrul, AKP’nin iktidara geldiği zaman 12 Eylül 1980 darbesinin ürünü olan YÖK’ü kaldırma ve üniversitelere demokratik özerklik vaat ettiğini belirterek, “Ancak, bir süre sonra buraların ne kadar arpalık olduğunu görünce bunu kendi lehine kullanmaya başladı. Biz YÖK yasasına göre daha önce yapılan rektörlük seçiminde üniversitede herkesin oy kullanmamasını eleştirirken Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile rektör atama yetkisini direkt cumhurbaşkanına verdiler. Başka üniversitelere de aynı şekilde atamalar oldu. Ancak Boğaziçi kültürü nedeniyle buna karşı bir direnç gelişti. İlk kez bir üniversitede atanan rektöre akademisyenler, öğrenciler ve mezunlar birlikte karşı çıktı. Melih Bulu’nun rektörlük yapması mümkün değildir” dedi.

Rektör ataması konusunda iktidarın geri adım atmayacağını ve bunun herkese zarar vereceğini söyleyen Toğrul, “Rektör olarak atanan Bulu’nun, bilimden tırnak kadar nasibini almışsa ‘İstenmediğim yerde oturmam’ diyerek azlini istemesi gerekir” diye ekledi.

Polisin, Türkiye’nin en zeki öğrencilerini eylem yaparken sokakta düşman gibi görüp saldırdığını belirten Toğrul, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda üniversiteler tamamen işlevsizleştirilmiş, üniversitelerin kurul, yönetim ve senatoları görev yapamaz hale getirilmiş. Üniversitelerde artık tek adamın tek adamı var. Siyasetçilerin bu konuda öğrencilerin yanında yer alması gerekir. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun öğrenci velilerine yönelik çağrısını da doğru bulmuyorum. Çağrılarını ülkeyi bu hale getiren iktidara yapması gerekir.”

Toğrul, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dile getirdiği yeni anayasa ile ilgili tartışmaların ise samimi olmadığını söyledi. Toğrul, “Türkiye şu anda fiili bir anayasasızlık durumu yaşıyor. AKP ülkeyi yönetemez duruma gelmiş, yeni bir algı oluşturmak için böyle bir tartışma yaratıyor. Otoriterleşmeyi ve tekleşmeyi kurumsallaştırmak istiyorsa biz muhalefet olarak buna karşı mücadele vereceğiz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.