Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Biden’dan dış politikada mücadele ve işbirliği mesajları: “Rusya’dan hesap sormaktan çekinmeyeceğiz”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, başkanlık koltuğuna oturduktan sonraki ilk resmi kurum ziyaretini Dışişleri Bakanlığı’na düzenledi. Ziyaretinde, bakanlık personeline kısa bir konuşma yapan Biden, “Amerika geri döndü, diplomasi geri döndü” dedi. Biden, ABD’nin Yemen’deki savaşta Suudi Arabistan’a verdiği askeri desteği de sonlandırdığını duyurdu. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile birlikte ABD kurumları içerisindeki ilk ziyaretini dün (4 Şubat) Dışişleri Bakanlığı’na düzenledi. Biden, ziyaretinin ardından bakanlıkta yaptığı konuşmada ABD’nin Rusya ve Çin ile rekabeti, koronavirüs salgını, iklim krizi ve nükleer enerji gibi küresel sorunlara dikkat çekti. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın bakanlık görevini çok zor bir dönemde devraldığını belirten Biden, önlerindeki zorlu sürecin atlatılması için herkesin özveri ile çalışacağını vurguladı. ABD’nin küresel ölçekteki sorunların çözümünde uluslararası ortaklıklar ve diplomasiye ağırlık vereceğini söyleyen Biden, Blinken ve ekibine güvendiğinin altını çizdi. 

Eski Başkan Donald Trump döneminde etkisini kaybeden kurumların, yönetimin her alanında eski gücünü tekrar kazanması için çalışacaklarını belirten Biden, “Amerika geri döndü, diplomasi geri döndü” mesajını verdi. 

“Ortaklıklarımızı yeniden kuracağız”

“Amerika’nın ortaklıkları bizim en büyük servetimizdir. Diplomasiyle liderlik etmek demek müttefiklerimizle ve ortaklarımızla omuz omuza olmak demektir” diyen Biden, ABD’nin dünya ile yeniden entegre olacağını vurguladı: “Ortaklıklarımızı yeniden kuracağız ve dünya ile yeniden bir araya geleceğiz.”

Biden, rakiplerle mücadelenin ülke dışında olduğu gibi ülke içinde de refahı sağlayacağına vurgu yaparak ‘‘Uluslararası kurumlarda rolümüzü yeniden belirleyeceğiz, güvenilirliğimizi ve ahlaki otoritemizi yeniden sağlayacağız’’ diye konuştu.

“Çin’in küresel ölçekteki saldırılarıyla mücadele edeceğiz”

Trump döneminde, vergi misillemeleri üzerinden Çin ile girdikleri ticaret savaşına da değinen Biden, “Çin’in ekonomik istismarıyla, agresif eylemleriyle, insan haklarına, fikri mülkiyete ve küresel düzene karşı saldırıları ile mücadele edeceğiz” dedi. Biden, Vaşington’un çıkarına olan konularda Pekin ile diyalog kurmak için hazır olduklarının da altını çizdi.

“Rusya’dan hesap sormaktan çekinmeyeceğiz”

Stratejik nükleer silahların sınırlandırılması için New START anlaşmasını (ABD ve Rusya arasında yapılan nükleer silah azaltma anlaşması) beş yıl uzatma kararı aldıklarını hatırlatan Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in agresif politikası konusunda da açık bir mesaj verdi. 

“Rusya’dan hesap sorma konusunda tereddüt etmeyeceğiz” diyen Biden, bu hafta 3,5 yıl hapis cezası alan Rus muhalefet lideri Aleksey Navalni’nin “derhal ve koşulsuz olarak” serbest bırakılmasını talep etti. 

ABD Başkanı Biden, “Putin ile yaptığım görüşmede, Rusya’nın agresif eylemleri, seçimlerimize müdahaleleri, siber saldırıları, kendi vatandaşlarını zehirlemesi gibi olaylara ABD’nin boyun eğdiği günlerin sona erdiğini net bir şekilde ortaya koydum. Rusya’yı hesap vermeye zorlamakta ve halkımızın hayati öneme sahip çıkarlarını korumakta tereddüt etmeyeceğiz. Ayrıca hemfikir ortaklarla koalisyon içinde çalışırsak Rusya’ya karşı çok daha etkili oluruz” diye konuştu.

“Yemen’deki operasyonlara verilen desteği çekiyoruz”

Yemen’deki savaşı durdurmak için diplomatik girişimleri artıracağını belirten Biden, Birleşmiş Milletler’in (BM) Yemen konusundaki ateşkes çabasına ve barış görüşmelerine verdiği desteğe atıfta bulundu. Yemen’deki savaşta Suudi Arabistan’a verilen askeri desteğin sona erdiğini bildiren Biden, sonlandırılan desteğe silah satışının da dahil olduğunu söyledi. 

Perşembe sabahı (4 Şubat) Timothy A. Linderking’in “ABD’nin Yemen Özel Temsilcisi” olarak atandığını açıklayan Biden, yeni temsilci ile birlikte hem savaşın diplomatik yollar ile çözülmesi hem de Yemen halkına insani yardımların ulaştırılması için daha çok çaba harcanacağını vurguladı. 

BM: El Kaide’nin Yemen lideri yakalandı

Birleşmiş Milletler (BM) perşembe günü yaptığı açıklamada, El Kaide’nin üst düzey isimlerinden Halid Batarfi’nin aylardır Yemen’de tutuklu olduğunu duyurdu. BM, Batarfi’nin durumu hakkında ise detaylı bilgi vermedi.

BM tarafından konu hakkında yayımlanan raporda, Yemen’deki El Kaide yapılanmasının üst düzey isimlerinden biri olan Halid Batarfi’nin (Ebu Mikdad el Kindi) aylar önce ülkenin doğusundaki bir operasyonda canlı olarak yakalandığı belirtildi. Batarfi’nin geçen yıl El Mahra ilinde bir operasyonda yakalanıp, Suudi Arabistan’a iade edildiği öne sürülmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.